Plus

28 films over diversiteit op filmfestival Cineblend

Cineblend toont de komende 10 dagen 28 documentaires over culturele diversiteit. Eddy Appels, festivaldirecteur, licht een aantal films toe. 'Ook in Amsterdam kan het zo gaan.'

Still uit Circus With­out Borders ¿ The Story of Artcirq and Kalabante van de Amerikaanse regisseur Susan Gray Beeld -
Still uit Circus With­out Borders ¿ The Story of Artcirq and Kalabante van de Amerikaanse regisseur Susan GrayBeeld -

Het thema, dat is bij een filmfestival over culturele diversiteit heel belangrijk, zegt Eddy Appels, directeur van filmfestival Cineblend. Dit jaar heeft hij gekozen voor 'insluiting en uitsluiting', want dat is het onderwerp waar de meeste discussies in de samenleving op dit moment over gaan.

"Eén van de grootste problemen van nu is dat mensen zich buitengesloten voelen. Het kan gaan om iemand met een slavernijverleden, of de gemiddelde burger, die zich buitengesloten voelt door de politiek."

Het culturele debat gaat volgens Appels om de vraag bij wie we horen. "We moeten daar als documentairefestival iets mee. We moeten bekijken welke mechanismen in andere landen spelen, zien hoe het daar is en wie erbuiten valt en wie tot de elite hoort."

Burgemeester in Barcelona
Appels wil met het Cineblend Festival (voorheen festival Beeld voor Beeld) een gevarieerd aanbod aan documentaires tonen, in de Tolhuistuin, Het Ketelhuis, Jungle en Pakhuis de Zwijger.

De openingsfilm van het festival is The Others (2016). Appels: "Het is een bijzondere film over de Koerdische relatie tot de Armeense geschiedenis. In het Armeense gebied waar in 1915 nagenoeg alle Armeniërs zijn verdreven, leven nu Koerden. Ze wonen daar in de huizen van de Armeniërs."

"De film is gemaakt door de Koerdisch-Turkse regisseuse Ayse Polat. Het resultaat is poëtisch en mooi, maar ook heel schrijnend en gelaagd." De vergelijking met Amsterdam kan eenvoudig worden gemaakt, denkt Appels. "In de Tweede Wereldoorlog, toen mensen bezit namen van huizen van weggevoerde Joden."

Zware onderwerpen
Ook in Ada For Mayor, over de activistische burgemeester van Barcelona, ziet Appels gelijkenissen met Amsterdam. "In deze documentaire volgen we hoe buitenstaander Ada Colau burgemeester van de Spaanse stad wordt. Je hebt veel populistische bewegingen - Trump, Wilders en de daarbij horende angst voor nieuw rechts - maar in Barcelona kwam er een populistische beweging van links."

Als kandidaat verzette Colau zich tegen de toegenomen drukte in de stad. "Het is voor mensen in Amsterdam een voorbeeld voor hoe het ook hier zou kunnen gaan. In Amsterdam loopt de drukte ook de spuigaten uit. We hebben in feite hetzelfde probleem."

In samenwerking met het Roots Festival brengt Cineblend onder meer Circus Without Borders - The Story of Artcirq and Kalabante. De documentaire uit 2015 volgt de acrobaten Inuit en Guinea - de een uit het Noordpoolgebied in Canada, de ander uit het West-Afrikaanse land Guinee - die via een betoverend circusoptreden jongeren helpen om te gaan met zware onderwerpen als wanhoop, armoede, depressie en zelfdoding.

Een gebroken been
Belangrijk bij het festival zijn de gesprekken na afloop van elke film. Appels vindt dat voor Cineblend noodzakelijk.

"Eigenlijk moet de regisseur altijd komen voor een nagesprek. Als hij of zij echt niet kan of een been heeft gebroken, dan moet in elk geval iemand uit de film komen. We willen écht een gesprek voeren, een half uur over het thema, en napraten over de film."

Appels programmeerde dit jaar bijna dertig films op het festival. Wat maakt een film goed, wanneer past de film op Cineblend? "Het thema is een belangrijk criterium. Verder zijn er genoeg films over culturele groepen die goed bedoeld zijn. Dat vind ik minder interessant, het zijn in feite voorlichtingsfilms."

Cineblend krijgt zo'n 650 films binnen, waaruit er 28 worden gekozen. "We kijken naar allerlei aspecten: is het een interessant verhaal - niet alleen een interessant thema? Zit er een soort kentering in, een kop, een staart en een einde? Kun je het op een groot doek vertonen en is het dan écht een film? Uiteindelijk moeten het ook gewoon mooie films zijn."

Cineblend Filmfestival. Tot en met 23 juni in Tolhuistuin, Het Ketelhuis, Jungle en Pakhuis de Zwijger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden