27 taxichauffeurs op de korrel

Van één chauffeur is de vergunning voor de standplaats bij het Centraal Station definitief is ingetrokken. Foto ANP Beeld
Van één chauffeur is de vergunning voor de standplaats bij het Centraal Station definitief is ingetrokken. Foto ANP

AMSTERDAM - De 27 taxichauffeurs die in Amsterdam de meeste overlast geven, zullen dit jaar hard worden aangepakt. De 27 zijn geselecteerd omdat ze een hele schare overtredingen op hun kerfstok hebben staan.

Dat blijkt uit de Jaarrapportage Taxi Amsterdam 2010. Met de politie, het Openbaar Ministerie, de Dienst Werk en Inkomen, de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Belastingdienst zal de gemeente deze 27 chauffeurs nauwgezet controleren. Per chauffeur zal een individuele aanpak worden ontwikkeld.

Eind vorig jaar hebben de diensten alle informatie over taxi's gebundeld en zijn ze op zoek gegaan naar de grootste overlastgevers. De overtredingen die de 27 geselecteerde chauffeurs hebben begaan, variëren volgens een woordvoerder van de gemeente van verkeersovertredingen en het ontbreken van APK-keuringen tot het niet betalen van belasting of het niet hebben van de vereiste vergunningen.

Misdrijven
Of de chauffeurs ook worden verdacht van misdrijven, kan de woordvoerder niet zeggen. ''Maar ik sluit het niet uit; de politie is hier immers ook bij betrokken.''

De woordvoerder meldt dat van één chauffeur de vergunning voor de standplaats bij het Centraal Station definitief is ingetrokken. ''Meer kunnen we voorlopig helaas niet doen. Als de nieuwe taxiwet in werking treedt, zullen we zelf taxipassen uitgeven en kunnen we die intrekken als chauffeurs zich misdragen. Tot die tijd blijft het een gevecht dat de gemeente met de handen op de rug gebonden moet voeren.''

Dat onvermogen blijkt ook uit het rapport: de vele controles en de inspanningen van de handhavers die dag en nacht bij de standplaatsen staan, hebben in 2010 niet één chauffeur zijn vergunning gekost.

Wel werden 167 tram- en busbaanontheffingen tijdelijk ingetrokken nadat chauffeurs verkeersregels hadden overtreden, en werden van zeventien chauffeurs de vergunningen om op de standplaats bij het Centraal Station te mogen staan, tijdelijk ingetrokken. (JASPER KARMAN)

Lees vandaag in Het Parool: Een eind aan de chaos?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden