27.000 Amsterdamse huizen op biomassa, maar is er genoeg hout?

AEB Amsterdam bouwt een biomassacentrale die in Amsterdam 27.000 woningen kan verwarmen. Het vroegere Afval Energie Bedrijf belooft vooral snoeihout uit de regio op te stoken, maar is daarvan wel genoeg?

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De biomassacentrale komt in de haven naast de Hemwegcentrale van Nuon en moet in 2020 klaar zijn. AEB gaat er 'twijgen, takken, kleine spaanders en zaagselresten' verbranden om warmte en elektriciteit op te wekken. Het gaat om grote hoeveelheden: 110.000 ton snoeihout per jaar.

Omdat bomen weer aangroeien, telt opwek uit biomassa mee als duurzame energie. Volgens AEB bespaart Amsterdam door de nieuwe centrale in één klap 2 procent van zijn totale CO2-uitstoot, 67.000 ton - zoveel CO2 wordt vermeden als 27.000 woningen stadsverwarming krijgen uit de nieuwe biomassacentrale in plaats van verwarming door cv-ketels op gas.

AEB investeert 59 miljoen euro in de nieuwe centrale. Die is jaren geleden al gepland door een projectontwikkelaar die ook alle contracten heeft geregeld evenals de zogeheten SDE-subsidie, de subsidiepot van de rijksoverheid voor duurzame energie.

Daarom is er nu wel enige haast bij de bouw, meldt AEB aan de gemeente, zijn enige aandeelhouder. Het gaat om grof geld. Als de centrale op tijd af is, wordt de opgewekte energie 12 jaar lang gesubsidieerd tot een maximum van 200 miljoen euro.

Het stadsbestuur is al akkoord, de gemeenteraad praat volgende week over het AEB-plan. GroenLinksraadslid Imane Nadif heeft nog wel zorgen over de herkomst van het snoeihout, ook al omdat Nuon zich voor een geplande biomassacentrale bij Diemen gedwongen ziet houtafval uit het buitenland te halen. "Het zal toch niet dat we over een jaar horen dat AEB het toch gaat importeren."

Kanttekeningen
Uit een rapport van bosbeheerstichting Probos bleek al dat in de Nederlandse bossen nog maar weinig extra biomassa te halen is voor de opwek van energie. Op termijn is er niet genoeg want de vraag naar biomassa groeit. Nu al wordt 78 procent benut. In Noord-Holland is per jaar 60.000 ton 'houtige biomassa' te halen, daarvan is nog maar 19 procent vrij.

Ook milieugroep Amsterdam Fossielvrij is kritisch over de biomassaplannen van Nuon en AEB. De laatste jaren zijn veel kanttekeningen geplaatst bij de duurzaamheid van biomassa als brandstof. "Het verbranden van hout is een zeer CO2-intensieve aangelegenheid," zegt Mischa Meerburg. "Moeten we niet volop inzetten op echt duurzame oplossingen?" Hij denkt daarbij vooral aan meer isolatie en warmtepompen.

AEB benadrukt dat biomassa in de stadsverwarming een tussenoplossing is voor hooguit zo'n 12 jaar. Op den duur zullen nieuwe technieken doorbreken om het snoeiafval te gebruiken als hernieuwbare grondstoffen in de chemie, wat veel duurzamer is dan ze te verbranden.

Ook belooft AEB dat het gaat om snoeiafval dat ongeschikt is om papier of spaanplaat van te maken. Drie leveranciers van biomassa hebben zich vastgelegd om twaalf jaar genoeg biomassa te leveren. Het snoeihout komt van Nederlandse landschapsbeheerders, zegt AEB, op hooguit 150 kilometer van de stad.

Lees ook: Hoe gaan we ons huis warm stoken zonder aardgas?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden