260 miljoen per jaar voor achterstallig onderhoud woningen in Amsterdam

Woningcorporaties trekken extra geld uit voor renovatie en achterstallig onderhoud. Het gaat landelijk om vele honderden miljoenen euro's. In Amsterdam wil men 260 miljoen euro per jaar besteden aan woningverbetering.

Sociale huurwoningen in de wijk Jeruzalem in de Watergraafsmeer worden gerenoveerd. Beeld FLORIS LOK
Sociale huurwoningen in de wijk Jeruzalem in de Watergraafsmeer worden gerenoveerd.Beeld FLORIS LOK

Corporatiekoepel Aedes maakt de onderhoudsactie bekend na een bericht hierover van de NOS. De corporaties spreken van een inhaalactie, nadat in de crisisjaren op onderhoudskosten was bezuinigd.

Het betreffen investeringen van 20.000 euro of meer per woning. Er wordt vooral geïnvesteerd in een nieuwe verwarming, isolatie en dubbel glas. Er zijn ook investeringen vrijgemaakt voor nieuwbouw.

Miljard onderhoud Amsterdam
Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), zegt dat het onderhoud in Amsterdam totaal 1,3 miljard bedraagt, uitgesmeerd over vijf jaar. De corporaties hebben deze investeringsgelden eerder toegezegd in de samenwerkingsafspraken met de gemeente en de Huurdersvereniging Amsterdam.

Uit een onderzoeksrapport in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de geplande uitgaven voor verbeteringen stijgen van 1,1 miljard euro vorig jaar naar 1,6 miljard in dit jaar. Volgend jaar komt het bedrag uit op 1,9 miljard. Daarna zakken de uitgaven terug tot circa 1,4 miljard euro per jaar.

"Zo zullen er komend jaar 30.000 ingrijpende woningverbeteringen plaatsvinden van meer dan 20.000 euro per woning," aldus een woordvoerder van Aedes. De corporaties hadden minder geld door de economische crisis. Bovendien moeten ze sinds 2013 verhuurderheffing betalen aan het Rijk, komend jaar zo'n 1,7 miljard.

Ook nieuwbouw
In Amsterdam gaat het om een verdeling van investeringen in nieuwbouw en onderhoud. In grote delen van Nederland hoeven corporaties geen nieuwe woningen te bouwen. Zij investeren alleen in renovatie en onderhoud.

Volgens een huurdersonderzoek van de NOS vindt een op de vijf dat zijn woning slecht onderhouden is. Toch geven de huurders die reageerden hun woning gemiddeld een voldoende: 6,1. In een eigen onderzoek dat Aedes eerder hield komt het rapportcijfer uit op een 7,3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden