Plus

26 procent vrouwelijke raadsleden? Dat moet anders

Er zijn nog steeds schrikbarend weinig vrouwen in de politiek. De avond van Stem op een Vrouw, in Spui 25, moest daar verandering in brengen.

Vera Spaans
Lynn Fokkens (l) is het talent van de avond. Beeld Eva Plevier
Lynn Fokkens (l) is het talent van de avond.Beeld Eva Plevier

Ze staat op de derde plaats van een partij die volgens de peilingen de Amsterdamse gemeenteraad niet haalt, dus vermoedelijk is dit voorlopig een van de laatste stukjes die u over haar zult lezen.

En dat is heel jammer, want Lynn Fokkens (23) van de Piratenpartij is het talent van de avond.

Ze heeft lef, zegt D66-collega Dehlia Timman. Ze weet, ongeacht het onderwerp, haar eigen punt te maken, zegt Femke Roosma, de nummer 2 van GroenLinks. Steengoed, zegt PvdA-raadslid Carolien de Heer.

Het begint er al mee dat Fokkens vertelt dat ze eigenlijk ziek is. Ze heeft enorm last van haar longen. "Maar zolang ik een stem heb, wil ik er iets mee doen!"

Om precies te zijn: Fokkens wil zich inzetten voor vrouwen van kleur en voor mensen met een lhbti-achtergrond. "Representatie vind ik heel belangrijk."

Groeiende economie
Dus daarom is ze hier, op de avond van stichting Stem op een vrouw, Spui 25. Een avond met negen (kandidaat-)politici: prominente raadsleden, een paar frisse gezichten, een SP-bestuurder uit Noord en Sylvana Simons.

Het idee is gewoon goed gejat uit Suriname, zegt Devika Partiman van Stem op een vrouw. "Toen zag ik hoe weinig vrouwen in Nederland in de politiek zitten. En dat verklaart een hoop!"

De cijfers: van de huidige 8931 raadsleden is 26 procent vrouw, en van de 380 gemeenten hebben alleen Boxtel en Blaricum meer vrouwen dan mannen in de gemeenteraad.

Andersom zijn er zelfs twee gemeenten (Hardinxveld-Giessendam en de Alblasserwaard) waar doodleuk geen enkele vrouw is vertegenwoordigd. Dat moet anders, vindt iedereen die vanavond op het podium plaatsneemt.

Opvallend: dat er alleen vrouwen zijn uitgenodigd, hoeft niet te betekenen dat alleen zachte onderwerpen worden behandeld.

De eerste stelling gaat over hoe winkeliers en ondernemers kunnen profiteren van de groeiende economie. Het meandert al vrij snel van de fijnmazigheid van het ov naar de spreiding van het toerisme.

Als iemand een dependance van het Stedelijk Museum oppert in Noord, roept Fokkens: "We moeten niet vergeten dat het Rijksmuseum volhangt met roofkunst, die thuishoort in ons nieuwe museum voor het koloniale verleden!"

Bij een volgend thema, onderwijs, maakt de nummer 3 van het CDA, de 24-jarige Lotte Schipper, een uitstapje naar alle andere plannen die zij heeft voor de stad. Een pooierverbod, bijvoorbeeld.

Pooiers zijn namelijk gewelddadig, de meesten tenminste, en van de vrouwen achter de ramen werken er heel veel onvrijwillig. "De cijfers verschillen, sommigen zeggen tien procent, anderen negentig. Laten we zeggen dat het ergens in het midden ligt. Dan werkt de helft onvrijwillig!"

Minder testosteron
Dat accepteert Fokkens niet. Tegen Schipper, als die allang weer zit: "Misschien moet je eens met de sekswerkers zelf gaan praten! Als jij gokt dat de helft onvrijwillig werkt, dan is dat nog steeds gókken!"

Het is verreweg het onaardigste dat deze avond wordt gezegd. Niet alleen lijkt iedereen het behoorlijk met elkaar eens, men laat hier elkaar uitpraten. Sterker: als het zo uitkomt, laten de sprekers de ander zelfs begínnen. Minder testosteron, stelt Roosma van GroenLinks nuchter vast. "Al is het ook wel jammer: de verschillen zijn eigenlijk groter dan we hier hebben laten zien."

Met alleen vrouwen gaat het er domweg vriendelijker aan toe, het cliché is waar. Maar dat een spreekster drie keer per ongeluk haar eigen microfoontje uitzet, dat noemen we maar gewoon toeval. Lynn Fokkens, onthoud die naam.

Volg de verkiezingen

Volg de verkiezingenOp 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden