250 woningen voor statushouders en studenten Science Park

De gemeente bouwt 250 nieuwe woonunits op Amsterdam Science Park waarvan de helft bestemd is voor statushouders en de andere helft voor studenten. De woningen komen er voor een periode van tien jaar.

Startup Village op Science Park waarnaast de woningen komen te staan. Beeld ANP
Startup Village op Science Park waarnaast de woningen komen te staan.Beeld ANP

De woningen komen naast het Startup Village. Wonincorporatie Rochdale ontwikkelt de locatie terwijl de UvA eigenaar is van de grond. Dinsdag ontvangen omwonenden een brief om hen hierover te informeren.

Op 10 mei vorig jaar maakte de gemeente al bekend bezig te zijn met vier tijdelijke nieuwbouwlocaties voor woningen van statushouders. De vierde locatie, naar nu blijkt Science Park, was tot op heden niet bij naam genoemd omdat de betrokken partijen nog in overleg waren over de voorwaarden waaronder de locatie ontwikkeld kon worden.

Het collegebesluit over de woningen is genomen voordat een motie van D66-leider Reinier van Dantzig van kracht werd. Volgens deze motie moeten omwonenden en betrokkenen worden geconsulteerd voordat statushouders ergens worden gehuisvest.

IJburg
Die motie kwam tot stand nadat bewoners van IJburg, een van de andere vier locaties waar woningen voor studenten en statushouders gebouwd worden, in protest kwamen tegen de plannen van de gemeente. Zij hekelden onder andere het feit dat zij pas achteraf waren geïnformeerd over de komst van de woningen.

Na tien maanden van protest en discussie paste de gemeente haar plannen aan. Er komen tussen de 160 en 190 woningen in plaats van de geplande 320. Ook beloofde wethouder Laurens Ivens toen dat Amsterdammers voortaan vooraf geïnformeerd zouden worden over de komst van statushouders in hun buurt.

Achterstand
Dat is op Science Park dus niet het geval. Wel kunnen bewoners en de eigenaren van bedrijven op het Science Park op 22 juni naar een informatiebijeenkomst komen.

Amsterdam bouwt tot en met volgend jaar 2700 extra woningen voor statushouders en doet dat vooral door lege (kantoor)panden te verbouwen tot woonruimte en door tijdelijke bouw voor tien jaar te realiseren. De gemeente is hier zo druk mee omdat Amsterdam een achterstand heeft weg te werken in de huisvesting van vluchtelingen. De stad moet jaarlijks onderdak bieden aan zo'n 2400 statushouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden