Plus

250 creatieve geesten werken op één terrein in Halfweg

De culturele broedplaats Bogotá is neergestreken op de Haarlemmer­straatweg in Halfweg. In een oud complex van bouwbedrijf BAM kunnen 250 creatieve geesten voor werkruimte terecht.

Tessa Thepen
Bogotá in Halfweg biedt ruimte aan ongeveer 250 creatieve bedrijven, waarvan een deel in oude containers wordt ondergebracht. Beeld Tammy van Nerum
Bogotá in Halfweg biedt ruimte aan ongeveer 250 creatieve bedrijven, waarvan een deel in oude containers wordt ondergebracht.Beeld Tammy van Nerum

De keuze voor Halfweg is niet geheel toevallig, zegt Maarten Meurkens (54), die de broedplaats samen met zijn broer Rolf (47) exploiteert. "Dit moet een plek worden waar creatievelingen terecht kunnen als verbinding tussen Haarlem en Amsterdam. Een beetje als overloop van beide steden, het wordt namelijk steeds drukker en voller."

De twee gekoppelde kantoorgebouwen, een loods en twee puntloodsen op het terrein bieden ruimte aan creatieve ondernemingen in de breedste zin van het woord.

Diversiteit aan mensen
"Je hebt overal prachtige plekken waar je als grafisch vormgever terecht kunt, maar er zijn steeds minder plekken waar zowel die grafisch vormgever als een evenementenbureau, een kunstschilder, een muzikant en een metaalbewerker terecht kunnen. We kregen steeds meer behoefte aan een plek waar je al die verschillende disciplines bij elkaar hebt."

Om die diversiteit aan mensen en bedrijven in goede banen te kunnen leiden zonder overlast voor elkaar te veroorzaken, is veel ruimte nodig. "In Haarlem hadden wij Belcanto, een voormalig belastingkantoor. Daar zaten we elf jaar met hetzelfde aantal huurders als hier. We hebben ervan geleerd dat het toch niet zo handig is om een architect naast een goudsmid te zetten die heel veel hamert."

Gelukkig is die benodigde ruimte volop aanwezig op Bogotá. Zo komen er geïsoleerde ruimtes voor muzikanten en is de grote loods bedoeld voor activiteiten die veel geluid produceren, zoals hout- of metaalbewerking. De loods is ingericht met opgestapelde containers die als werkplaatsen of ateliers dienen. Het heeft iets weg van een containerdorp.

Te saai voor woorden
Twee mannen zijn druk bezig. Elke container krijgt een raam en wordt op aanvraag vanbinnen met hout bewerkt.

In de voormalig kantoorgebouwen is plek voor de wat rustigere bedrijvigheid. Landschapsarchitecten Ria Bos (45) en Lara de Graaf (43) zijn er aan het werk. Bos heeft een verrekijker op haar bureau liggen om vogels en konijnen te spotten. "En om de piloten in de vliegtuigen te bekijken," zegt ze lachend. Vanuit hun werkruimte zie je Schiphol liggen en vliegtuigen komen laag over.

Even verderop zit Anne-Greet List (51) in haar atelier, omgeven door kunstobjecten van touw. "Ze maken onderdeel uit van een kunstroute in een natuurgebied in Friesland." Ook is ze bezig met het maken van een bankje en een stoel.

Omdat de realisatie van Bogotá nog in volle gang is, is het verder niet druk in het gebouw. De muren zijn ook nog kaal. "Het is hier te saai voor woorden," zegt Meurkens.

'We kregen steeds meer behoefte aan een plek waar je verschillende disciplines bij elkaar hebt' Beeld Tammy van Nerum
'We kregen steeds meer behoefte aan een plek waar je verschillende disciplines bij elkaar hebt'Beeld Tammy van Nerum

Ter opvrolijking heeft hij her en der in het gebouw groepjes knuffels neergelegd. "Ik ben bezig met een serie foto's uit Colombia, die komen hier te hangen."

Het hart van de broedplaats
Dat brengt ons meteen bij de vraag waarom de broedplaats Bogotá heet. "Ik heb familie wonen in Bogotá en ben er vaak geweest. Vorig jaar, toen we hier mee bezig waren, werd net de vrede met Farc gesloten. Het is de enige plek in de wereld waar de laatste jaren vrede is gesloten. Dat was de eerste trigger. Daarnaast is er in Bogotá veel aandacht voor musea, openbare ruimte en fijne culturele plekken."

Aan de achterzijde van het terrein, aan de Ringvaart, staan de twee puntloodsen. Die moeten het hart van de broedplaats gaan vormen. Een vrouw is bezig met kunstobjecten gemaakt van auto-onderdelen. Het is tijdelijk, want de ene loods moet een expositieruimte worden en de andere een restaurant. Voor het restaurant is Meurkens overigens nog op zoek naar een geschikte ondernemer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden