'25 miljoen voor noodlijdende politiekorpsen'

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Foto ANP Beeld
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Foto ANP

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gaat ervan uit dat ze nog dit jaar 25 miljoen euro kan uittrekken voor politiekorpsen die financiële problemen hebben. Dat kondigde ze maandag aan in een overleg met de Tweede Kamer.

Het geld is volgens de minister bedoeld om acute financiële problemen bij een aantal korpsen, zoals Brabant-Noord, op te lossen. Ze benadrukte echter dat de structurele miljoenenbezuiniging op de politie gewoon doorgaat. Ter Horst meent dat politiekorpsen op termijn tot 190 miljoen euro per jaar kunnen besparen door efficiënter te werken, beter samen te werken en een deel van hun eigen financiële reserves in te zetten.

De bewindsvrouw houdt vol dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van blauw op straat. Vakbonden en grote oppositiepartijen in de Tweede Kamer bestrijden dit. Ter Horst gaf aan dat er in de afgelopen jaren alleen maar meer geld en mensen bij de politie zijn gekomen. Ze is er nog niet achter waarom ''het gemopper'' desondanks maar niet afneemt.

Over wie er nu precies onder de term 'blauw op straat' valt, bestaat nog veel onduidelijkheid. Ter Horst rekent iedereen die direct inhoudelijk bijdraagt aan de primaire politietaak (aanpak van criminaliteit) tot de operationele politiesterkte. Ze zal de Kamer de bijbehorende cijfers leveren.

De minister kondigde verder aan dat ze met haar collega Ernst Hirsch Ballin van Justitie zal bespreken of de geldboete voor het beledigen van agenten omhoog kan. Nu komt die boete uit op gemiddeld 290 euro.

Ter Horst zal nagaan of het zinvol is een landelijke unit bij de politie in te richten om nazorg te bieden aan agenten die slachtoffer van geweld zijn geworden, zoals de PvdA bepleit. De minister denkt echter dat het niet nodig is, omdat de politiekorpsen de psychosociale hulp en afwikkeling van schade al goed hebben geregeld.

Ze ziet ook weinig heil in een plan van het CDA om de rijksrecherche voortaan alleen nog onderzoek te laten te doen in zaken waarin een dode of gewonde is gevallen door schoten van een agent. ''Dat gaat mij te ver'', zei Ter Horst. De rijksrecherche wordt nu ingezet als een agent zijn wapen heeft gebruikt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden