25 miljoen euro voor jongeren met schulden en met handicap

Het kabinet trekt 25 miljoen euro uit voor het terugdringen van armoede en schulden bij jongeren. Ook komt er geld voor jobcoaches om jongeren met een handicap beter naar werk te begeleiden.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie)Beeld anp

Het geld komt er op aandringen van regeringspartij de ChristenUnie. Voor het terugdringen van armoede onder kinderen komt eenmalig 4 miljoen euro beschikbaar.

Datzelfde bedrag wordt uitgetrokken om jongeren die in de schulden zitten daaruit te krijgen met goede begeleiding. Om jongeren met een beperking naar werk te begeleiden, wordt 17 miljoen euro uitgetrokken.

Het extra geld is dinsdag niet terug te vinden in de Miljoenennota. De ChristenUnie heeft de steun gekregen van de andere regeringspartijen om het bij de Algemeen Politieke Beschouwingen te regelen.

Onderkant
Partijleider Gert-Jan Segers noemt het 'belangrijk' om iets extra's te doen voor de onderkant van de samenleving. "Dit is niet alleen het kabinet dat het vestigingsklimaat verbetert en goede dingen doet voor de koopkracht van werkenden."

Het geld is nodig, zegt Segers, om te zorgen dat iedereen profiteert van de economische voorspoed. "We hebben in het regeerakkoord beloofd dat iedereen moet gaan merken dat het beter gaat. Dat doen we ook."

Volgens Segers horen de meeste mensen op Prinsjesdag goed nieuws. Tegelijkertijd constateert hij dat het niet iedereen dat feest mee kan vieren.

"Mensen die in de knel zitten. Voor de groep die achterblijft in de samenleving is maatwerk nodig. Daar moeten we nu een extra stap voor zetten."

Het is aan staatssecretaris Tamara van Ark om dat verder invullen, stelt de ChristenUnie-voorman.

Daarvoor geeft hij al wel een voorzet door deze week een motie in te dienen, die in elk geval zal worden gesteund door VVD, CDA en D66.

Armoede
Elk jaar komen regeringspartijen naast de kabinetsplannen met hun eigen wensen. Vooraf is dan al in de coalitie afgestemd voor welke plannen geld wordt uitgetrokken. Zo kunnen partijen zich profileren op thema's die zij belangrijk vinden.

Zo wil Segers extra geld voor kinderen in armoede, waar in het regeerakkoord al structureel 100 miljoen euro werd afgesproken, en miljoenen méér voor begeleiding van jongeren die na het speciaal voortgezet onderwijs of praktijkschool op zoek gaan naar een baan.

Die begeleiding rust nu grotendeels op de schouders van docenten, die daar nauwelijks tijd voor hebben. Daarom moeten er meer jobcoaches komen, mensen die jongeren specifiek begeleiden bij de overgang van school naar werk. Segers: "Daarmee vergroot je de baankansen voor kwetsbare jongeren."

Schouten
Ook komt er subsidie waarmee organisaties als Schuldhulpmaatje, Humanitas en het Leger des Heils vrijwilligers kunnen opleiden die jongeren met schulden helpen hun financiën weer op orde te krijgen.

"Schulden kunnen enorm escaleren als het niet op tijd wordt aangepakt. Vooral bij jongeren neemt dat probleem enorm toe," stelt Segers. "Het helpt dan als ze weten dat ze er niet alleen voor staan, dat er iemand is die helpt."

Door de invoering van het leenstelsel voor studenten steken jongeren zich ook vaker in de schulden. De ChristenUnie stemde daar destijds tegen, maar slaagde er niet in om de basisbeurs in het regeerakkoord terug te laten keren. "We hebben wel het collegegeld voor eerstejaars gehalveerd," benadrukt Segers.

Vicepremier Carola Schouten was tijdens haar Kamerlidmaatschap zo'n schuldhulpmaatje. Maar aan de onderhandelingstafel waar het kabinet-Rutte III werd gesmeed, hadden volgens Segers 'meerdere mensen' ervaring met het begeleiden van mensen met schulden. Namen wil hij niet noemen. "Maar de mensen moeten weten dat de overheid een bondgenoot is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden