25 jaar Droog: vijf favorieten

Conceptueel ontwerpbureau Droog viert hun 25-jarig jubileum met een tentoonstelling van 32 kenmerkende projecten. Mede-oprichter en directeur Renny Ramakers licht er vijf uit.

Mede-oprichter en directeur van Droog, Renny Ramakers Beeld Anneke Hymen
Mede-oprichter en directeur van Droog, Renny RamakersBeeld Anneke Hymen

"Ik heb de tentoonstelling zelf samengesteld dus ik vind het allemaal mooi," zegt Ramakers direct. "Maar ik kan er een paar uitlichten met een opmerkelijk of leuk verhaal."

1. Identity Land
"De titel van de tentoonstelling - Enter the Past and See the Future - is gebaseerd op het feit dat we heel veel projecten hebben gedaan die nu juist heel actueel zijn. Identity Land bijvoorbeeld: een imaginair land met ruimte voor miljoenen identiteiten, gemaakt met Erik Kessels van KesselsKramer. We maakten daarvoor een manifest, een transparante vlag en het volkslied waar alle volksliederen ter aarde tegelijkertijd worden gezongen. Het product dat op de tentoonstelling ligt is een munt die zo geslepen is dat de beeldenaar er afgeschuurd is, waardoor er alleen een spiegelend vlak overblijft. Daarmee willen we zeggen: de identiteit van een land, ben je zelf. Er is ruimte voor alle identiteiten."

'De identiteit van een land, ben je zelf.' Beeld Identity Land - KesselsKramer
'De identiteit van een land, ben je zelf.'Beeld Identity Land - KesselsKramer

2. Knotted chair
"Een heel ander project is het Dry Tech project. We vroegen ontwerpers hightech vezels op een ambachtelijke manier toe te passen. Marcel Wanders maakte van aramide en koolstofvezels - materialen die eerder alleen in vliegtuigen gebruikt werden - een macramé stoel."

Knotted chair Beeld Marcel Wanders
Knotted chairBeeld Marcel Wanders

3. Alleenstaanden
"Nog zo'n actueel onderwerp: het groeiende aantal alleenstaanden. Voor dat project maakten we een video van iemand die geen relatie heeft maar wel de huwelijkse eed zou willen afleggen en dus met zichzelf wil trouwen. Ook hebben we voor die expositie een kast ontworpen waar je heel veel rommel in kan maken omdat je toch geen partner hebt, dus niemand die zich eraan kan ergeren."

Expositie S1ngletown Beeld Hôtel Droog
Expositie S1ngletownBeeld Hôtel Droog

4. Hotel Droog
"Tijdens onze tiende presentatie in Milaan, in 2002, hebben we een heel klein shabby hotelletje gehuurd, omgedoopt tot Hotel Droog en ontwerpers in iedere ruimte iets laten toevoegen. Het was een groot succes: niemand wist precies wat was toegevoegd en wat normaal bij het hotel hoorde. Er stond een opblaasbaar bad in een kamer, de 'gym' was de trap: op de treden stond hoeveel calorieën je had verbrand. Op de tentoonstelling is een witte puzzel te zien én de Sticky lamps: een van onze meest populaire producten. Dat is ook leuk aan de tentoonstelling: veel bekende producten komen uit een van onze projecten, maar lang niet iedereen weet dat."

De 'gym' van Ho¿tel Droog Beeld Ho¿tel Droog 2002
De 'gym' van Ho¿tel DroogBeeld Ho¿tel Droog 2002

5. Rubber straps
"Dat geldt ook voor onze rubberen straps. Die zijn ontstaan toen we een display ontwierpen voor tassenmerk Mandarina Duck in Parijs. Dat deden we met oude snelbinders. Nu worden die rubberen straps als opbergtool gebruikt."

Van tassendisplay naar opbergtool Beeld NL Architects
Van tassendisplay naar opbergtoolBeeld NL Architects

Benieuwd naar de overige 27 projecten? De tentoonstelling Enter the Past and See the Future is van donderdag 26 april tot zondag 27 mei te zien in Hôtel Droog, Staalstraat 7A.

Lees ook: Oprichter Droog: 'De eerste jaren had ik niet het gevoel dat ik serieus werd genomen'

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden