240 overtredingen bij verbouwingen monumentale panden

De gemeente heeft vorig jaar 240 overtredingen geregistreerd waarbij eigenaren van monumentale panden zich niet hielden aan de verleende vergunning. Het college vindt preventieve aanpak, zoals een waarborgsom, niet nodig.

In 2016 zijn er 240 gevallen geregistreerd waarbij eigenaren van monumentale panden in overtreding warenBeeld ANP

Dit blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van D66-raadslid Marcel van den Heuvel. Hij stelde zijn vragen naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool, over een afgekondigde bouwstop van een monumentaal pand aan de Keizersgracht door stadsdeel Centrum.

De verbouwing van het pand werd stilgelegd toen de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad had ontdekt dat monumentale delen, zoals het interieur, bestaande uit plafonds, houten betimmering en ornamenten, waren gesloopt. Het stadsdeel deed aangifte van de sloop.

Zelden strafrechtelijke vervolging
De toenemende vraag naar monumentale panden in Amsterdam brengt met zich mee dat het aantal vergunningen om deze panden te verbouwen ook oploopt. Deze zogeheten Wabo-vergunningen moeten voorkomen dat deze panden onherstelbare schade oplopen.

160 van de 240 overtredingen die in 2016 zijn geregistreerd, zijn van panden in het centrum. In 20 procent van de gevallen is er een bouwstop opgelegd. Bij illegale activiteiten - zonder vergunning - worden wijzigingen aan monumenten altijd stilgelegd, meldt het college.

Eigenaren die zich niet aan de regels houden worden bijna nooit vervolgd. Strafrechtelijke vervolging komt alleen voor wanneer het herstel niet of nauwelijks meer mogelijk is. Dit is pas enkele keren voorgekomen.

Geen preventieve maatregelen
Ondanks deze cijfers wil het college geen preventieve maatregelen treffen. Het college stelt dat inspecteurs minimaal drie keer de monumenten bezoeken nadat een vergunning is afgegeven. Dit hangt af van de complexiteit van het werk en de deskundigheid van de bouwer.

Van den Heuvel opperde om bijvoorbeeld een bankgarantie in te voeren of een waarborgsom te eisen. Deze preventieve middelen zijn, volgens het college, niet nodig omdat 'bij de vergunningverlening wordt uitgegaan van vertrouwen en informatieverstrekking'. Bankgaranties blijken vanuit juridisch oogpunt niet gemakkelijk geëist te kunnen worden.

Het college is ook niet van plan de panden te onteigenen, omdat dit een ingrijpende privaatrechtelijke procedure betreft die weinig wordt toegepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden