24 uursopvang voor zieke uitgeprocedeerden

De toezichthouder voor mensenrechten in Nederland en een meerderheid van de gemeenteraad willen dat Amsterdam 24 uursopvang biedt aan zieke uitgeprocedeerden.

Een aantal van de uitgeprocedeerden, zoals de We Are Here-groep, kan of wil niet terug. Beeld anp
Een aantal van de uitgeprocedeerden, zoals de We Are Here-groep, kan of wil niet terug.Beeld anp

Het College voor de Rechten van de Mens heeft hierover een brief doen uitgaan aan het Amsterdams gemeentebestuur. D66, SP, GroenLinks en PvdA zullen woensdag in de raad voorstellen doen voor opvang.

Het betreft de zogenoemde ongedocumenteerden, dat zijn vluchtelingen die geen recht op verblijf hebben in Nederland en weer terug moeten naar hun land. Een aantal van deze uitgeprocedeerden, zoals de We Are Here-groep die in Amsterdam van kraakpand naar kraakpand gaat, kan of wil niet terug. Deze uitgeprocedeerden kunnen 's nachts terecht in een bed, bad, broodvoorziening, (BBB) maar moeten daar overdag weg.

Voor zieken is 24 uursopvang geregeld, die ook overdag open is. Deze opvang geldt voor één jaar. Op 30 juni verliep de termijn voor de eerste tien. In augustus en september verstrijken de termijnen voor de volgende groepen uitgeprocedeerden waarvan de GGD heeft vastgesteld dat ze lichamelijke of psychische klachten hebben.

Asielzoekerscentrum
Deze zieke uitgeprocedeerden moeten naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel, vanwaaruit ze worden uitgezet. Volgens het College voor de Rechten van de Mens, worden deze mensen daar vaak geweigerd. Het centrum vangt alleen vluchtelingen op die binnen twaalf weken vertrokken zijn. En dan begint het gesodemieter, want wie vangt de uitgeprocedeerden op die niet aan die eis voldoen?

Opvang is een verantwoordelijkheid van de staatssecretaris. In het beruchte bestuursakkoord - het kabinet viel bijna over deze kwestie - zouden de verantwoordelijkheden worden vastgelegd tussen rijk en gemeenten, maar dat is nog altijd niet gesloten. "Het maakt ons niet uit welke overheidsinstantie de opvang regelt, als die maar wordt geregeld," zegt Elsa van de Loo van het college.

Gronings model
Gemeenten hebben volgens het college een verantwoordelijkheid opvang te bieden aan uitgeprocedeerden die bij hen rondlopen. D66 pleit voor een 24 uursopvang naar Gronings model, met zorg, juridische spreekuren en activiteiten. GroenLinks staat hier sympathiek tegenover, maar wil ook vastgoed beschikbaar stellen aan alle uitgeprocedeerden in Amsterdam, met een noodvoorziening voor de zieken. Daar moet extra geld voor vrij worden gemaakt. Ook PvdA en SP willen een vorm van 24 uursopvang voor de kwetsbaren.

Burgemeester Eberhard van der Laan laat weten dat Amsterdam geen zieke mensen op straat laat slapen en dat voor de eerste tien uitgeprocedeerden een oplossing is gevonden buiten de opvang, zodat in de BBB weer ruimte ontstaat voor nieuwe groepen.

De gemeente doet meer dan ze moet doen, aldus Van der Laan. Uitgeprocedeerden kunnen recht op opvang niet afdwingen, stelt hij. Wel heeft iedereen in Nederland recht op medische zorg, en die krijgen ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden