24 uur parkeren voor één euro bij de RAI

Klachten over gebrek aan goedkope parkeerplekken in Amsterdam moeten binnen enkele jaren tot het verleden behoren. Bezoekers moeten er wel langer voor reizen: de komende jaren creëert de gemeente 6600 P+R-plekken aan de rand van de stad.

null Beeld anp
Beeld anp

Bezoekers die na tien uur 's morgens of in het weekeinde parkeren, betalen één euro voor 24 uur. Vanmorgen werd een parkeergarage van de RAI geopend als P+R-terrein. De zevenhonderd parkeerplaatsen in het beurscentrum komen boven op 2500 bestaande plekken. Bij grote evenementen in de RAI is de garage alleen beschikbaar voor beursbezoekers.

Zestig miljoen euro
Amsterdam wil beschikbare parkeerplaatsen beter gebruiken in plaats van nieuwe parkeergarages en -terreinen aanleggen. De gemeente denkt zo eenmalig zestig miljoen euro te besparen; geld dat vooral zal worden ingezet voor het opknappen van de Rode Loper (Damrak, Rokin, Vijzelstraat en Vijzelgracht) en voor parkeervoorzieningen elders in de stad.

Volgens wethouder Eric van der Burg verbetert de bereikbaarheid van Amsterdam door de uitbreiding. 'En zonder extra verkeersdruk in de binnenstad. Het maakt Amsterdam aantrekkelijk en gastvrij. Zowel de Amsterdammer als de bezoeker van de stad heeft er voordeel van.' De winkeliers in de binnenstad zijn er ook blij mee, zegt André Sprangers van winkeliersvereniging Utrechtsestraat. 'Wij zijn er natuurlijk bij gebaat dat klanten kunnen winkelen zonder dat ze steeds op hun horloge hoeven te kijken omdat hun parkeertijd afloopt. Ontspannen klanten geven meer uit.'

Maximaal vijf euro
P+R, parkeren en reizen, is populair: in 2013 parkeerden bijna 600.000 auto's op één van de zeven P+R-terreinen nabij de A10. In de loop van dit jaar worden meer P+R-locaties geopend, waaronder Villa Arena met ruim duizend plekken. Ook komen er nieuwe locaties in Noord en bij de Zuidas. P+R World Fashion Centre stopt.

De driehonderd plekken die vervallen, worden gecompenseerd. Voorheen kostte het acht euro om te parkeren op een P+R-plek. Daar was een ov-kaart bij inbegrepen. Afhankelijk van het aantal personen kost een ov-kaartje bij P+R straks maximaal vijf euro per persoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden