24 keer per week rijdt een te hoge vrachtwagen de Coentunnel in

Het aantal te hoge vrachtwagens dat probeert de Coentunnel in te rijden blijft een probleem. Per week gaat het nog altijd 24 keer mis.

Meestal gaat het goed. Beeld anp
Meestal gaat het goed.Beeld anp

Dat blijkt uit recente cijfers van Rijkswaterstaat. Het probleem van de te hoge vrachtwagens manifesteert zich vooral sinds de Tweede Coentunnel is geopend. Daarvoor gingen gemiddeld slechts vijf keer per maand de alarmbellen af in de Verkeerscentrale.

De meeste hoogtemeldingen vonden in 2015 plaats in het voorjaar. In maart telde Rijkswaterstaat er zelfs 131 in een maand. In het najaar leek het aantal meldingen te dalen, maar in december stokte de teller toch weer op 105.

Alarm
Het alarm gaat af bij Rijkswaterstaat wanneer een vrachtwagen hoger blijkt te zijn dan 4,21 meter. De wettelijke maximumhoogte voor vrachtwagens in Europa is vier meter.

De Tweede Coentunnel, die in 2013 werd geopend, heeft een hoogte van 4,50 meter. De Eerste Coentunnel, die dinsdag precies vijftig jaar oud is, heeft een doorrijhoogte van 4,21 meter.

Wanneer de slagbomen omlaag gaan, als een vrachtwagen ondanks waarschuwingen toch op de tunnel blijft af rijden, ontstaan vaak lange files. Dat heeft te maken met de drukte op dit stuk van de Ringweg A10: het aantal auto's dat dagelijks van de Coentunnel gebruik maakt is gestegen van 100.000 in 1989 naar 130.000 nu.

Minder file
Ondanks de files door te hoge vrachtwagens is de doorstroming sinds de opening van de Tweede Coentunnel toegenomen, zegt een woordvoerder. "Vóór de uitbreiding stond er dagelijks gedurende vijf uur per dag file, met een gemiddelde lengte van vijf á tien kilometer tijdens de ochtend- en avondspits. Na oplevering van het Coentunnelsysteem zijn deze files vrijwel opgelost."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden