Plus

24 hours to live mag eerlijk handwerk worden genoemd

Brian Smrz zwelgt niet in sadisme, maar opzienbarend of enerverend zijn de knokpartijen en actiescènes niet en behoudens het malle jargon en een amusant bijrolletje van Rutger Hauer wordt er door alle betrokkenen simpel formulewerk geleverd.

null Beeld 24 Hours to Live
Beeld 24 Hours to Live

Het recente succes van John Wick krijgt navolging. De amusante huurmoordenaarsfilm met Keanu Reeves was het regiedebuut van twee stuntmannen, die eerder als stuntregisseurs bij grote Hollywood­producties betrokken waren.

Als specialisten voerden ze in die functie de regie over risicovolle actiescènes met stuntwerk, blikschade en explosies, zodat de hoofdregisseur zich volledig op de acteurs, het drama en de hoofdlijnen kan richten.

Met 24 hours to live maakt stuntveteraan Brian Smrz zijn regiedebuut. Ethan Hawke mag nu als beroepsdoder met scherp schieten, erop los meppen en met steekwapens uithalen. Met het oog op dat laatste worden de klussen die hij uitvoert wetwork genoemd.

Kliederboel
Het wordt inderdaad een kliederboel. Hawke moet een ­liquidatie in Kaapstad uitvoeren, maar legt zelf het loodje. Hij herrijst in een medische ­Lazarus-unit. Met het jargon zit het wel snor in de film.

De experimentele eendagsherrijzenis heeft een bijwerking: de Lazarus wordt geplaagd door hallucinaties. Dat klinkt maller dan het uitpakt. In John Wick werd een amusant kleurrijke onderwereld geschetst, maar hier behelzen de hallucinaties van de held niets meer dan simpele flashbacks naar zijn gedode vrouw en zoontje.

Een man in de rouw is allicht sympathieker, maar intussen knalt hij onverstoorbaar verder en regent het uit slagaderlijke bloedingen wanneer de kogels op zijn.

Mal jargon
Dat is in dit genre niets om moeilijk over te doen en Brian Smrz zwelgt niet in sadisme, maar opzienbarend of enerverend zijn de knokpartijen en actiescènes niet en behoudens het malle jargon en een amusant bijrolletje van Rutger Hauer wordt er door alle betrokkenen simpel formulewerk geleverd.

Omdat er nauwelijks digitale trucages aan te pas kwamen, mag het ook eerlijk handwerk worden genoemd. Dertig jaar geleden was 24 hours to live ongetwijfeld een hit in de videotheek geweest.

24 hours to live

Regie Brian Smrz
Met Ethan Hawke, Paul Anderson, Xu Summer Qing
Te zien in Arena, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden