2300 kinderen in Amsterdam gevaarlijk dik

Ongeveer 2300 Amsterdamse kinderen zijn zó dik dat het hun gezondheid zeer ernstig schaadt. Er wordt voor deze groep naarstig gezocht naar een passende behandeling. Suikerziekte, gewrichtsaandoeningen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, sociale en emotionele problemen.

Hiske Versprille
null Beeld anp
Beeld anp

Suikerziekte, gewrichtsaandoeningen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, sociale en emotionele problemen. Kinderen met morbide obesitas - de levensgevaarlijke en ernstigste vorm van overgewicht - hebben vaak allerlei lichamelijke klachten die volstrekt niet bij hun leeftijd horen. De levensverwachting is veertien jaar korter dan die van iemand met een gezond gewicht.

Eén op de vijf Amsterdamse kinderen is te dik, in sommige wijken is dit zelfs één op de drie. In 2012 werd door de gemeente naar buiten gebracht dat er 350 tot 1000 kinderen met morbide obesitas in de stad wonen, dat aantal is nu door nieuwe doorberekeningen scherp naar boven bijgesteld.

De grootste groep is tussen de tien en twaalf, en ongeveer vijftig zijn jonger dan vier. De Nederlandse overheid strijdt inmiddels tien jaar actief tegen overgewicht en obesitas. Amsterdam speelt met zijn Aanpak Gezond Gewicht een voortrekkersrol. Hoewel hier en daar kleine verbeteringen merkbaar zijn, blijkt een grote groep zwaarlijvige kinderen geen passende zorg te krijgen. Kinderen met morbide obesitas worden door de jeugdarts doorverwezen voor onderzoek en behandeling, maar veel van hen vallen snel uit en krijgen niet de goede of helemaal geen zorg.

Wethouder Eric van der Burg (Zorg): 'Het gaat hier echt om chronisch zieke kinderen. De gemeente is nu keihard bezig om hen zo snel mogelijk allemaal van zorg te voorzien.' Een aantal kinderen in deze groep is net begonnen met een nieuwe behandeling, die, een tikkeltje ironisch misschien, plaatsheeft bij het het Ronald McDonald Centre in Noord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden