23-jarige UvA-student wint belangrijke poëzieprijs

Hannah van Binsbergen heeft de VSB Poëzieprijs gewonnen, de jaarlijkse prijs voor de beste dichtbundel.

Erik Voermans

De 23-jarige student Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam krijgt de prijs van 25.000 euro voor haar debuutbundel Kwaad Gesternte. Ze is de eerste debutante ooit die de prijs mag ontvangen.

De andere genomineerden waren Rodaan Al Galidi voor Koelkastlicht, Ruth Lasters voor Lichtmeters, Delphine Lecompte voor Dichter, bokser, koningsdochter en Nachoem M. Wijnberg voor Van groot belang.

De jury, bestaande uit Francine Houben (voorzitter), Dirk de Geest; Martin de Haan, Rozalie Hirs en Ilja Leonard Pfeijffer, noemde Van Binsbergen een aanwinst voor de Nederlandse poëzie. 'Niets aan Kwaad Gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen,' schreef de jury.

Dichter des Vaderlands
Donderdagavond werd ook bekend dat Ester Naomi Perquin is benoemd tot de nieuwe Dichter des Vaderlands. De 37-jarige Rotterdamse volgt Anne Vegter op, die zondag afscheid neemt. Een commissie, bestaande uit Abdelkader Benali, Kees van Kooten, Janita Monna, Mirjam van Hengel, Jeroen van Kan en Arjen Fortuin, heeft in oktober van het afgelopen jaar gekeken naar mogelijke opvolgers van Anne Vegter.

Perquin is na Gerrit Komrij, die in 2000 de eerste Dichter des Vaderlands, nummer vijf in die functie. Behalve Komrij gingen Driek van Wissen, Ramsey Nasr en Anne Vegter haar voor. 'Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019', aldus de commissie.

Perquin was stadsdichter van Rotterdam en redacteur van het literair tijdschrift Tirade. Ze stelde de Poëziekalender van Uitgeverij Van Oorschot samen en is redacteur en mede-presentator van De Nacht van de Poëzie. Daarnaast is ze de vrijdagpresentator van Nooit meer slapen op Radio 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden