2250 woningen op zeven eilanden in Het IJ

Archieffoto van de Houthavens. Op de achtergrond het gebouw van het 4de gymnasium. Foto Klaas Fopma Beeld
Archieffoto van de Houthavens. Op de achtergrond het gebouw van het 4de gymnasium. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Amsterdam krijgt er ondanks de crisis een grote nieuwe woonwijk bij, vlak bij het centrum. In de voormalige Houthaven zullen op zeven nieuwe eilanden maximaal 2250 woningen worden gebouwd.

Het zand voor de eilanden ligt klaar. Het bouwen van de woningen zal in 2014 beginnen.

Ook komt er een 550 meter lange autotunnel langs de Spaarndammerdijk, heeft de deelraad van West gisteren besloten. Het bouwen van de tunnel was onzeker geworden doordat fors op de plannen moest worden bezuinigd.

Voorwaarde is wel dat ook het college van b. en w. met de aangepaste plannen voor het grootste nieuwbouwproject binnen de ringweg A10 zal instemmen. Maar omdat West erin is geslaagd vijftig miljoen te besparen op het 250 miljoen euro kostende project, heeft het stadsdeel aan de belangrijkste eis voldaan.

Eind 2010 besloot het college dat woningbouw in de Houthaven één van de weinige projecten was die de komende jaren door mochten gaan, maar dan moest West wel twintig procent op het project besparen. Na intensief puzzelen slaagde het projectbureau er met een reeks ingrepen in de vijftig miljoen te besparen en de tunnel te handhaven. ''Die tunnel was de kern van het plan de nieuwe Houthaven en de oude Spaarndammerbuurt samen te voegen tot één, ongedeelde buurt, met een groot park in het midden,'' zegt stadsdeelbestuurder Dirk de Jager(GroenLinks). (JASPER KARMAN)

Vandaag in de krant: Bouw kan beginnen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden