Aangeboden door World Press Photo
Wat is dit?'World Press Photo ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.
2021 World Press Photo Contest: de verhalen achter de foto’s
Ook dit jaar zijn de beste visuele journalistieke beelden en producties van het afgelopen jaar weer te bewonderen tijdens de jaarlijkse World Press Photo Exhibition 2021 in de Nieuwe Kerk. De World Press Photo Exhibition 2021 is nog te zien tot 29 augustus 2021 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Boek hier tickets.
Visueel denken: vragen over de winnende verhalen
Omdat je foto’s en digitale verhalen op vele manieren kunt interpreteren, en elk beeld, elk verhaal verschillend begrepen kan worden, hebben wij weer een tweetal verhalen geselecteerd uit de World Press Photo Exhibition 2021. In onze educatieve publicatie ‘See the Story’ vind je nog meer vragen en achtergrondinformatie over visueel denken.
1. Waarom is persvrijheid belangrijk?
Het maken, publiceren en bekijken van beeldverhalen is afhankelijk van een aantal vrijheden, zoals vrijheid van meningsuiting, academische vrijheid en persvrijheid. Een goed beeldverhaal kan niet worden gemaakt zonder deze vrijheden. Er zijn veel plaatsen op de wereld waar deze vrijheden niet bestaan of bedreigd worden. Zelfs in een aantal landen die bekendstaan als ‘tolerant’, staan deze vrijheden vaak onder druk en zijn ze niet vanzelfsprekend.
Wachten op vrijlating in een tijdelijk detentiecentrum in Wit-Rusland
Nadia Buzhan’s afbeelding toont Olga Sieviaryniec die op haar man Paval wacht buiten een detentiecentrum aan de Akrestsinstraat, Minsk, Wit-Rusland, waar hij sinds 7 juni 2020 in voorarrest zit.
Paval Sieviaryniec is een bekende politieke activist. Hij werd gearresteerd terwijl hij handtekeningen verzamelde voor steun aan kandidaten die zich tegen president Alexander Loekasjenko verzetten, in de media bekend als ‘Europa’s laatste dictator’, in zijn poging een zesde opeenvolgende ambtsperiode te vervullen.
Lees het volledige verhaal hier
2. Hoe fotografeer je complexe kwesties?
Tijdens complexe en langdurige processen overal ter wereld zoals burgeroorlog, inkomensongelijkheid en klimaatverandering zijn er veel aparte gebeurtenissen die niet direct als geheel te overzien zijn. Hierdoor is het best lastig om ze goed in beeld te brengen.
Habibi
Habibi
Antonio Faccilongo’s langetermijnproject Habibi werd gemaakt tussen 2011 en 2020 en gemaakt in Palestina, Israël en Italië. De serie belicht een ander aspect van de Israëlisch-Palestijnse oorlog, een van de langste en meest gecompliceerde hedendaagse conflicten. Habibi, wat ‘mijn liefde’ betekent in het Arabisch, wil de impact van het conflict op Palestijnse gezinnen laten zien, en hoe ze hun leven voortzetten terwijl de vaders en de echtgenoten langdurige straffen uitzitten in Israëlische gevangenissen.
Lees het volledige verhaal hier
World Press Photo Exhibition 2021 - nu nog te zien t/m 29 augustus 2021 in de de Nieuwe Kerk te Amsterdam.Boek hier tickets