2017 wordt erop of eronder voor Dierenambulance Amsterdam

Dierenambulance Amsterdam lijdt al jaren verlies en zit in de gevarenzone. De nieuwe directeur, Margje de Jong, moet de boel overeind houden. 'Ik ben van nature optimist.'

Michiel Couzy
In de zomer rukt de dierenambulance het vaakst uit. Beeld Charlotte Odijk
In de zomer rukt de dierenambulance het vaakst uit.Beeld Charlotte Odijk

Als de vakantie in de stad begint, breken bij de Dierenambulance Amsterdam de drukste tijden aan. Amsterdammers willen, voor ze vertrekken, hun huisdier nog wel eens op straat zetten. Het is ook het seizoen van jonge dieren. Onervaren als ze zijn, onderschatten ze de gevaren van de stad.

De ambulances zijn dus voortdurend onderweg. Medewerkers op het hoofdkwartier in Oost houden bij welke ambulance waar is en voorzien de chauffeurs van nieuwe instructies. Dat gaat dag en nacht door. Die voortdurende actie is een van de redenen dat Margje de Jong (46) in april koos voor een nieuw avontuur bij de Dierenambulance.

Belabberd
De Jong is afkomstig van de Blijfgroep, waar ze onder meer meewerkte aan het Oranjehuis, waar vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld openlijk worden opgevangen; een trendbreuk ten opzichte van de traditionele blijf-van-mijn-lijfhuizen, die altijd verborgen bleven.

"Bij mijn werk voor de Blijfgroep had ik ook al te maken met dieren, die met de vrouwen mee kwamen, soms net zo mishandeld als zij. Bij de Dierenambulance kan ik mijn liefde voor dieren combineren met mijn hang naar actie."

Ze wist waar ze aan begon: Dierenambulance staat er in financieel opzicht ronduit belabberd voor. De subsidie die de gemeente Amsterdam verstrekt, is in drie jaar tijd teruggegaan van 465.000 naar 273.000 euro per jaar.

(tekst loopt door onder foto)

De ambulances zijn voortdurend onderweg. Beeld Charlotte Odijk
De ambulances zijn voortdurend onderweg.Beeld Charlotte Odijk

Kadavers
Het gevolg; een zware bezuiniging, waarbij de helft van het personeel moest vertrekken. En nog komt de stichting niet uit. De afgelopen vier jaar leed de Dierenambulance één miljoen euro verlies. Dit jaar is de begroting sluitend, dankzij twee erfenissen, maar voor 2017 verwacht De Jong een tekort van 150.000 euro.

Dat kan de Dierenambulance niet meer aan, zegt ze. Het geld is op. "Voor ons wordt 2017 een cruciaal jaar; erop of eronder."

Verdere bezuinigingen zijn onmogelijk. Dan kan de stichting niet meer aan zijn taken voldoen, waaronder een aantal wettelijke, zoals het verwijderen van kadavers langs de kant van de weg, of de bestrijding van botulisme, een vergiftiging die vooral vogels en vissen treft.

De Jong is op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten. Donateurs staan bovenaan haar lijst. De Dierenambulance heeft zevenduizend donateurs in Amsterdam, wat al best veel is. Dat moeten er tienduizend worden.

"We gaan langs de deuren en als mensen onze hulp hebben ingeroepen, bellen we hen na. Veel Amsterdammers kennen ons, maar weten niet dat wij draaien op donateurs," aldus De Jong.

Testament
Ze zal ook een offensief beginnen in het Amsterdamse bedrijfsleven. Vrijwilligers zijn al langs geweest bij notarissen om de Dierenambulance onder de aandacht te brengen.

Het komt wel eens voor dat iemand 'iets met dieren' wil opnemen in het testament, maar hierbij geen specifieke organisatie in gedachte heeft. Een notaris kan dan helpen. Een nieuwe ambulance is aangeschaft met behulp van een crowdfundingsactie, die 54.000 euro heeft opgebracht.

Het is een begin, met een onzeker eind. "Ik ben van nature een optimist," zegt De Jong. "Dus ik ben ook positief over onze kans van slagen." Maar, voegt ze daar aan toe, het zou helpen als de gemeente de Dierenambulance tegemoetkomt.

Ze is vorige week langsgegaan bij wethouder ­Laurens Ivens (Dierenwelzijn) om de precaire situatie te bespreken. De gemeente probeert incidenteel wel geld vrij te maken om te helpen bij vervanging van spullen die stukgaan, maar een verhoging van de subsidie zit er niet in.

"We zijn druk bezig, maar we hebben wel tijd nodig. Ik had gehoopt dat de gemeente ons de komende drie tot vier jaar wat meer ruimte zou bieden."

Directeur Margje de Jong Beeld Charlotte Odijk
Directeur Margje de JongBeeld Charlotte Odijk

Margje de Jong
Geboren 4 juni 1970 in Assen
1989 VWO-diploma Schothorst
College in Amersfoort
1995 moderne geschiedenis aan
de UvA
1995-2004 jobcoach, senior
jobcoach bij Start Kans
2004-2006 teammanager
gemeente Zaanstad
2006-2011 teammanager
reïntegratiebedrijf Agens
2011-2016 landelijk manager
jobcoaching Blijfgroep
april 2016-heden directeur Dierenambulance Amsterdam
De Jong is getrouwd en woont in Amsterdam.

Dierenambulance Amsterdam in cijfers
100.000
telefonische meldingen per jaar
12.000
keer per jaar rijden de ambulances uit
120
vrijwilligers, die onder meer op de ambulances rijden
10
betaalde krachten, die de chauffeurs ondersteunen
5
ambulances
1
calamiteitenambulance, die uitrukt bij grote rampen, zoals de gasexplosie in Diemen
2
boten
70
procent van de dieren in de ambulance leeft in het wild: vogels, konijnen, vossen en egels
30
procent is huisdier, verdwaald of gewond

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden