2000 bezoekers voor open dag asielzoekerscentrum Bijlmerbajes

Meer dan 40.000 mensen hebben zaterdag een van de ruim zeventig asielzoekerscentra bezocht tijdens de landelijke open dag. Op de opvanglocatie in de voormalige Bijlmerbajes kwamen zo'n 2000 mensen af.

ANP / Redactie
In de voormalige Bijlmerbajes is ruimte voor 1000 asielzoekers. Beeld anp
In de voormalige Bijlmerbajes is ruimte voor 1000 asielzoekers.Beeld anp

De open dag is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).
Alle organisaties noemen de dag erg geslaagd. "Het ging het afgelopen jaar heel veel over asielzoekers, nu is er de kans om zelf je oordeel te vormen over hun opvang," zei woordvoerder Jan-Willem Anholts van het COA vooraf al.

Ook de voormalige Bijlmerbajes, waar sinds augustus vluchtelingen worden opgevangen, opende zaterdag de deuren voor bezoekers van buiten. Er mochten maximaal vijfhonderd mensen tegelijkertijd naar binnen. Er werden lezingen gegeven en activiteiten georganiseerd door vluchtelingen, die ook de hapjes verzorgden.

Privacy
Het COA wil met de open dag niet tegenstanders van de komst van asielzoekers van hun ongelijk overtuigen. "Het gaat niet om voor of tegen. Normaal gesproken zijn azc's niet zomaar toegankelijk vanwege de privacy, één keer per jaar willen we laten zien hoe het eraan toegaat."

Niet alle van de ruim honderd opvanglocaties in het land openden de deuren. Op sommige plekken is uit veiligheidsoverwegingen geen open dag gehouden. "De opvang in Oude Pekela blijft dicht, uit veiligheid," zegt Anholts. Bewoners van het Groningse dorp hebben tegen de opvanglocatie geprotesteerd en de gemeente zag zich vorige week genoodzaakt een noodbevel uit te vaardigen.

De open dag trok vorig jaar 15.000 bezoekers naar 38 centra.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden