200 vluchtende Soedanezen komen om bij bootongeluk

Ongeveer tweehonderd mensen die op de vlucht waren geslagen voor het geweld in Zuid-Soedan zijn omgekomen toen de veerboot waarmee ze de Witte Nijl wilden oversteken kapseisde. Volgens een woordvoerder van het leger waren de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen.

Redactie
Vluchtelingen op de Witte Nijl op 9 januari. Beeld afp
Vluchtelingen op de Witte Nijl op 9 januari.Beeld afp

Al tienduizenden mensen zijn de Nijl, vaak in gammele houten bootjes, overgestoken om aan het geweld rond de stad Bor te ontkomen. In totaal zijn ruim vierhonderdduizend mensen ontheemd geraakt door de strijd.
Volgens legerwoordvoerder Philip Aguer verschuift het front voortdurend. Op dit moment lijkt de strijd zich echter te concentreren ten noorden van de hoofdstad Juba. Ook in Malakal werd slag geleverd. De stad was kort in handen van rebellen, maar is inmiddels weer in handen van de regeringstroepen.

Dinsdag keerden twee Nederlandse marechaussees, die tijdelijk in Juba verbleven, terug naar Malakal om agenten op te leiden. Ze verblijven er op een VN-basis waar duizenden vluchtelingen een veilig heenkomen hebben gezocht. In totaal zijn veertien Nederlandse marechaussees naar het land afgereisd.

Witte fosfor
In Ethiopië voeren de strijdende partijen vredesgesprekken. Volgens een woordvoerder van de rebellen, die onder leiding staan van voormalig vicepresident Riek Machar, krijgt de Zuid-Soedanese regering steun van Uganda. Dat land zou met helikopters stellingen van de rebellen onder vuur nemen. Een andere afgevaardigde van de rebellen zei dat er mogelijk witte fosfor is ingezet tegen de rebellen. Witte fosfor is zeer omstreden. Hoewel het niet op de lijst met verboden chemische wapens staat, pleit onder andere het Rode Kruis voor een verbod.

In de deelstaat Jonglei vochten rebellen onder leiding van David Yau Yau tot voor kort eveneens tegen de regering. Yau Yau is een voormalige kolonel en lid van de Murle-stam. Volgens de door een Dinka-stamlid geleide Zuid-Sudanese regering is er een vredesakkoord gesloten met de rebellen van Yau Yau. Hij gaat met de regering samenwerken in de strijd tegen de rebellen van Machar, die overwegend lid van de Nuer-stam zijn.
Zuid-Sudan heeft een geschiedenis van etnisch geweld en veel stammen vechten al lange tijd conflicten met elkaar uit. De jongste opleving van het geweld heeft al aan bijna tienduizend mensen het leven gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden