200 kinderen zijn vandaag de baas, ook van Amsterdam

200 kinderen nemen donderdag voor één dag het stokje over van ceo's, directeuren, burgemeesters en hoofdredacteuren van Nederlandse bedrijven.

Anouk Vleugels

Dit gebeurt in het kader van het project Baas van Morgen, een initiatief van jeugdstichting JINC. Door een bliksemstage willen de organisatie en alle deelnemende bedrijven laten zien hoe belangrijk het is voor 'al het talent van morgen' om een goed begin te krijgen op de arbeidsmarkt.

Zo lopen er donderdag kinderen met met minister Jet Bussemaker, TomTom-ceo Harrold Goddijn, Adriaan Dönszelmann van het Van Gogh Museum en Ziggo Dome-baas Danny Damman.

De 16-jarige Mounia Naana uit Nieuw-West is één dag burgemeester van Amsterdam.

Wat ga je doen, als burgemeester?
"Meelopen met burgemeester Van der Laan. We gaan bijvoorbeeld naar een vergadering van de gemeenteraad. In de avond komen alle kinderen bij elkaar om te bespreken hoe het was."

Wat wil je weten van Eberhard van der Laan?
"Wat hij van de politieke situatie in Nederland vindt en zijn mening over de vluchtelingenstroom en het terrorisme. Wat zijn doelen voor de stad zijn en wat hij vindt van hoe sommige Kamerleden praten."

Wat bedoel je daarmee?

"Dat politici op elkaar schelden en alleen maar met de vinger wijzen. Of zeggen: 'alle allochtonen zijn slecht', of 'Marokkanen zijn slecht'. Ik wil dat ze een oplossing zoeken."

Maak je je zorgen over Nederland?
"Zeker, vooral over jongeren. Die worden veel te snel weggezet onder het mom: als het je niet zint, rot dan maar op. We moeten ze juist helpen, kijken wat ze leuk vinden en proberen ze aan een baan te helpen. Ook de jongeren die op straat hangen."

Wat kunnen Amsterdammers doen?
"Niet bang zijn voor elkaar, geen vooroordelen hebben over mensen die ze niet kennen. Ik woon in Slotervaart en mijn ouders zeggen: vroeger was Amsterdam anders. Mensen accepteerden elkaar. Dat wil ik terug. Ik heb geleerd niet over mensen te oordelen, en probeer niet bang te zijn."

Word jij de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam?
"Ik hoop het! Ik wil wel de politiek in. Zorgen dat mensen weer respect voor elkaar hebben, zodat we problemen kunnen oplossen."

Naast Mounia, loopt er in de Stopera donderdag ook iemand mee met wethouder Simone Kukenheim.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden