20 miljoen voor UvA-onderzoek naar plantenstress

Een consortium onder leiding van de UvA ontvangt ruim 20 miljoen euro subsidie om de relatie tussen planten en de micro-organismen op hun wortels te onderzoeken. Het onderzoek moet meer inzicht geven in de manier waarop planten reageren op stressfactoren als droogte en plagen.

Projectleider Harro BouwmeesterBeeld Universiteit van Amsterdam.

Duurzame voedselvoorziening

Het project onder leiding van de Universiteit van Amsterdam moet op termijn een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de wereldvoedselvoorziening. De wetenschappers onderzoeken de interactie tussen planten en hun wortelmicrobioom. Dat is het geheel aan bacteriën en schimmels die leven in, op en rond de wortels van planten. Ze zijn belangrijk voor de gezondheid van de plant en bieden bescherming tegen bijvoorbeeld droogte. Het probleem: tot dusverre is er weinig bekend over hoe planten deze gunstige micro-organismen aantrekken.

Daar wil projectleider Harro Bouwmeester, hoogleraar Plant Hormone Biology aan de UvA, verandering in brengen. “We gaan tot op detailniveau uitzoeken welke mechanismen planten gebruiken om die nuttige micro-organismen aan te trekken en met welke processen de microben op hun beurt de planten helpen de stress te doorstaan.” De wetenschappers gaan wilde planten onderzoeken, maar ook veel voedselgewassen, zoals kool, aardappel, tomaat, bonen, granen, komkommer en pompoen.

Het consortium werkt samen met zo’n vijfentwintig industriële partners uit de wereld van zaadverdeling en met acht wetenschappelijke instituten die zich inzetten voor de verbetering van landbouw in vooral derdewereldlanden. Daar valt volgens Bouwmeester nog veel te winnen als het gaat om het resistenter maken van planten tegen allerlei stressfactoren als droogte en plagen.

Overige programma’s

In totaal krijgen zes consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten 113,8 miljoen euro voor hun onderzoeksprogramma’s. Met het geld van minister Ingrid van Engelshoven (OCW) kunnen ze tien jaar lang toponderzoek doen in samenwerking met verschillende vakgebieden en universiteiten. Lees hier de interviews met drie van deze wetenschappers over hun onderzoek.

Andere programma’s die kunnen rekenen op een subsidie van minister Van Engelshoven zijn onder meer een onderzoek naar complexe aandoeningen van de hersenen op moleculair en cellulair niveau, een radicale nieuwe benadering van geestesziekten en het ontwikkelen van een systeem voor kunstmatige intelligentie (AI) waarbij de mens centraal staat (hybride intelligentie).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden