'20 miljoen betaald voor vrijlating Franse gijzelaars'

De vier Fransen die drie jaar geleden in Niger werden ontvoerd, zijn woensdag in Parijs op een militair vliegveld geland, waar ze werden opgewacht door hun familie en president Francois Hollande. De Franse regering zegt dat er geen bevrijdingsactie is geweest, en geen losgeld is uitgekeerd, maar een anonieme bron heeft tegen de krant Le Monde gezegd dat er 20 miljoen euro voor de vrijlating is betaald.

Sacha Kester
De Franse president en dienst minister van Buitenlandse Zaken samen met de vier vrijgelaten gijzelaars op de militaire luchthaven Villacoublay, buiten Parijs. Beeld ap
De Franse president en dienst minister van Buitenlandse Zaken samen met de vier vrijgelaten gijzelaars op de militaire luchthaven Villacoublay, buiten Parijs.Beeld ap

Het geld zou afkomstig zijn uit een geheim fonds dat wordt beheerd door de inlichtingendiensten, aldus de bron tegen Le Monde. Een andere bron die dicht bij de president zou staan, bevestigt tegenover persbureau AFP dat er wel degelijk losgeld is betaald. Dat zou eerder commentaar van de familie van de mannen bevestigen, waarbij ook over losgeld werd gerept. De Franse regering blijft dit echter ontkennen.

Pierre Legrand (28), Daniel Larribe (62), Thierry Dol (32) en Marc Féret (46) werkten in het noorden van Niger in de uraniummijnstad Arlit. Ze werden in september 2010 gekidnapt door strijders van een plaatselijke versie van al-Qaeda, AQIM (Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb), en in buurland Mali vastgehouden. 'Hun gezondheid is in orde, al kunnen we niet zeggen dat ze kerngezond zijn', aldus een bron die dicht bij de Franse president staat tegen persbureau AFP.

'Ondraaglijke wachten duurt voort'
'Het is een vreugdevolle dag voor de vier families van de vier oud-gijzelaars, maar het ondraaglijke wachten voor andere families van andere gijzelaars duurt voort', zei president Hollande op het militaire vliegveld.

Er is geen nieuws over het lot van de Nederlander Sjaak Rijke, drie Zweedse en een Zuid-Afrikaanse man die ook door AQIM worden vastgehouden. AQIM heeft eerder dit jaar een video verspreid waarop behalve de vier nu vrijgelaten Fransen ook Rijke is te zien. Deze man uit Woerden werd in november 2011 in het noorden van Mali ontvoerd. Zijn vrouw wist ternauwernood aan de ontvoerders te ontkomen.

Geen van de bevrijde gijzelaars wilde iets zeggen, en sommigen van hen voelden zich zichtbaar ongemakkelijk bij de aandacht van de toegestroomde media. Ze lieten hun hoofd hangen en wiebelden op hun voeten terwijl de president sprak.

'We wisten niet hoe lang het zou duren'

'Ik heb er geen seconde aan getwijfeld dat Pierre het vol zou houden', zegt de grootvader van Pierre Legrand in een interview met iTelé. 'Maar we wisten niet hoe lang het zou duren en het is zeker waar dat hij op een bepaald moment op zou kunnen zijn.'

undefined

De vrouw en dochter (centrum en tweede van links) van de vrijgelaten gijzelaar Daniel Larribe. Beeld ap
De vrouw en dochter (centrum en tweede van links) van de vrijgelaten gijzelaar Daniel Larribe.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden