Plus

20 jaar Frank Sanders Akademie: 'Ik door wil zo lang het kan'

De Frank Sanders Akademie viert zijn 20-jarig bestaan zaterdag met een symposium met de titel Musical, geen kunst aan? "Er wordt op onze leerlingen neergekeken," zegt oprichter Frank Sanders (72).

De Frank Sanders Akademie bestaat twintig jaar. Sanders: 'Ik hamer op eigenheid.' Beeld anp
De Frank Sanders Akademie bestaat twintig jaar. Sanders: 'Ik hamer op eigenheid.'Beeld anp

U begon uw academie twintig jaar geleden met de bedoeling het niveau van de Nederlandse musicalacteurs te verbeteren. Hoe staat het genre er nu voor?
"De kwaliteit van de spelers is gestegen, daar ben ik van overtuigd. Ik durf te zeggen dat Nederland zich kan meten met de collega's op West End in Londen. Dat was toen Jos Brink en ik eind jaren zeventig met de eerste Nederlandstalige musicals begonnen wel anders."

"Wat betreft de waardering en het respect voor musical als kunstvorm is er nog veel te winnen. Sommige mensen blijven het zien als de commerciële, makkelijke vorm van muziektheater. Wie dat zegt, kijkt niet goed. Het is niet zo eendimensionaal."

"Natuurlijk: er is luchtig entertainment, maar er zijn ook veel inhoudelijker producties. 'Ik houd niet van musical,' hoor ik soms zeggen. Hoe kan dat nou? Je zegt toch ook niet: 'Ik houd niet van film'? Ga op zoek naar welke soort musical bij je past."

Waar komt die kritiek dan vandaan?
"Uit de sector zelf. Vooral uit het gesubsidieerde toneel. Dat ziet zichzelf als hoge cultuur en ons als lage. Zo onnodig om dat onderscheid aan te brengen. Kom op, we staan allemaal op hetzelfde toneel. Die houding is vooral vervelend voor onze afstudeerders: op hen wordt neergekeken en dat voelen ze."

Op het programma van het symposium staat een debat met de vraag: 'Is het belangrijk dat mensen voor musicaltheater worden opgeleid?' Klinkt als een open deur.
"Voor ons natuurlijk wel, ja. Maar helaas denkt het ministerie van Onderwijs erover het aantal musicalopleidingen terug te brengen. Een tijdje heb ik me daardoor echt bedreigd gevoeld, maar nu ik me goed realiseer hoeveel van onze leerlingen inmiddels op prachtige plekken in het vak werken, denk ik: we kunnen nog makkelijk twintig jaar door."

Over twintig jaar bent u 92.
"Ik hoop dat de school nog in volle glorie bestaat. Ikzelf zal vast geen les meer geven, hoewel ik door wil zo lang het kan. Ik blijf het fantastisch vinden om met jonge mensen te werken. Dankzij een fantastisch team hoef ik me niet met de rompslomp van vergaderingen bezig te houden. En daarbij ben ik ijdel genoeg om te denken dat ik de leerlingen nog wat te vertellen heb."

Wat is de kern van uw boodschap aan de musicalgeneratie van de
toekomst?
"Ik hamer op eigenheid. Alleen mooi kunnen zingen of goed kunnen dansen is niet interessant. Je moet er persoonlijkheid aan toevoegen. Eigenheid betekent vrijheid."

Staat uw travestiecreatie Lady Felice eigenlijk nog op het toneel?
"Eén keer per maand in het Betty Asfalt Complex, ja. Ik ben blij dat ik er weer mee ben begonnen; zo blijf ik me ervan bewust hoeveel discipline en toewijding je voor dit vak nodig hebt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden