20 jaar cel voor schutters mislukte aanslag 'Pjotr'

De rechtbank oordeelt snoeihard over de vijf verdachten van betrokkenheid bij de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter R., eind 2015 in Diemen. De twee schutters krijgen 20 jaar cel.

Politieonderzoek na de mislukte liquidatie in DiemenBeeld anp

Peter R. werd op 5 november 2015 door twee schutters met zeker 34 kogels onder vuur genomen bij de flat van zijn moeder aan Fregat in Diemen. Hij raakte zwaargewond, maar overleefde de aanslag met veel geluk na spoedoperaties.

De vele bewijzen in het strafdossier 'passen als een legpuzzel in elkaar', stelt de rechtbank in het vonnis. Atif M. (34) en Qio C. (28) waren de schutters. Karim S. (31) was hun chauffeur op de dag van de aanslag en tijdens de voorbereidingen daarvan. De voortvluchtige Alejandro P. (28) en Genaro L. (24) hadden als een soort observatieteam R.'s gangen minutieus in kaart gebracht.

Liquidatiegolf
Alle verdachten worden veroordeeld voor het 'medeplegen' van de aanslag die ze volgens de rechtbank 'lang en intensief hadden voorbereid'. Het vonnis: "Peter R. moest koste wat kost dood. (..) Het is een wonder dat hij de aanslag heeft overleefd."

De rechtbank ziet hoge straffen als de enige kans om de verdachten te stoppen. "De liquidatiegolf in Amsterdam gaat maar door. Het meedogenloze handelen" van de verdachten moet worden afgestraft. Tegen personen die in staat zijn en bereid zijn als moordcommando op te treden, dient de maatschappij te worden beschermd," aldus de rechters.

Moordcommando
Ze leggen de hoofdverdachten zwaardere straffen op dan aanklagers Alexandra Bijleveld en Koos Plooij hadden geëist. 'Beroepscrimineel van de ergste soort' Atif M., die in 2001 ook al is veroordeeld voor poging tot doodslag en die aan verscheidene persoonlijkheidsstoornissen lijdt, krijgt 20 jaar voor het schieten en het leiden van het moordcommando.

Chauffeur Karim S., die de schutters onder meer naar de plek van de moordaanslag reed en die nauw bij de voorbereidingen van de liquidatie betrokken was, krijgt 16 jaar.

De voortvluchtige Alejandro P., die de moordpoging met Genaro L. voorbereidde door Peter R. intensief te observeren, krijgt 14 jaar cel. Genaro L., tot slot, krijgt een iets mildere straf: 12,5 jaar cel. De twee aanwezige verdachten, Qio C. en Karim S., hoorden hun straffen uiterlijk onbewogen aan en wandelden rustig de rechtszaal uit.

Lees hieronder terug hoe de rechter tot deze uitspraak kwam.

De rechtbank legt zwaardere straffen op dan aanklagers Alexandra Bijleveld en Koos Plooij hebben geëist.

'Beroepscrimineel van de ergste soort' Atif M., die in 2001 ook al is veroordeeld voor poging tot doodslag en aan verscheidene persoonlijkheidsstoornissen lijdt, krijgt 20 jaar. Hij lijkt de ploeg uitvoerders te hebben geleid.

Schutter Qio C., die samen met Atif M. op Peter R. heeft geschoten en die ook aan meerdere stoornissen lijdt, krijgt ook 20 jaar.

Chauffeur Karim S., die de schutters onder meer naar de plek van de moordaanslag reed en die nauw bij de voorbereidingen van de liquidatie betrokken was, krijgt 16 jaar.

De voortvluchtige Alejandro P., die de moordpoging met Genaro L. voorbereidde door Peter R. intensief te observeren, krijgt 14 jaar cel. Genaro L., tot slot, krijgt een iets mildere straf: 12,5 jaar cel.

De twee aanwezige verdachten, Qio C. en Karim S., hoorden hun straffen uiterlijk onbewogen aan en wandelden rustig de rechtbank uit.

"De liquidatiegolf in Amsterdam gaat maar door. Dit dwingt de rechtbank hoge straffen op te leggen." 'Het meedogenloze handelen' van de verdachten moet worden afgestraft.

"Tegen personen die in staat zijn en bereid zijn als moordcommando op te treden, dient de maatschappij te worden beschermd."

De verdachten hebben de aanslag 'lang en intensief voorbereid' en R. 'moest koste wat kost dood. "Het is een wonder dat hij de aanslag heeft overleefd."

R. werd met name in zijn bovenlichaam geraakt door zeven kogels. In zijn auto sloegen achttien kogels in. Niet alle kogels en kogelresten konden uit zijn lichaam worden verwijderd. Binnenkort wordt hij, op eigen verzoek, opnieuw geopereerd om een kogel uit zijn lichaam te kunnen halen.

Onderzoek op de plek waar Peter R. onder vuur werd genomen.Beeld anp

De vijf verdachten hebben de poging tot liquidatie van Peter R. 'medegepleegd', oordeelt de rechtbank. Atif M., Qio C. en Karim S. zijn bovendien schuldig aan wapenbezit en heling van gestolen auto's.

Alle verdachten zijn volgens de rechtbank ook schuldig aan het bezit van 2,2 kilo zware springstof die is aangetroffen in een loods in Lijnden die door de verdachten werd gebruikt.

De verdachten moeten crimineel Peter R. gezamenlijk 42.980 euro schadevergoeding betalen.

De rechtbank verwerpt de belangrijkste verweren van de advocaten, die hebben bepleit dat het onderzoek naar de verdachten onrechtmatig was begonnen. Ook de vele belastende gegevens uit de versleutelde PGP-Blackberries, waarmee de verdachten communiceerden, weegt de rechtbank mee in het bewijs.

De bewijzen in het strafdossier 'passen als een legpuzzel' in elkaar, stelt de rechtbank. De verdachten worden dus veroordeeld.

We zijn begonnen. Vermoedelijke schutter Qio C. en 'chauffeur' Karim S. zijn de enige verdachten die naar de Amsterdamse rechtbank zijn gekomen om hun vonnis aan te horen.

Peter R. werd op 5 november 2015 in Diemen van dichtbij met automatische wapens beschoten, maar overleefde dat. Het Openbaar Ministerie heeft straffen tot 18 jaar geëist.

Die zwaarste straffen vorderden aanklagers Alexandra Bijleveld en Koos Plooij voor de vermoede schutters Qio C. (28) en Atif M. (34). Zij zouden zeker 34 kogels hebben afgevuurd.

Voor Karim S. (31), die de vluchtauto zou hebben bestuurd, wil justitie 17 jaar en 9 maanden cel.

Genaro L. (24) en de nog altijd voortvluchtige Alejandro P. (28), die de gangen van Peter R. minutieus in kaart zouden hebben gebracht, moeten van justitie respectievelijk 14 jaar en 9 maanden en 15 jaar.

Wonder
Dat ‘Pjotr’ R. nog leeft, noemden de aanklagers in hun requisitoir ‘een ongelooflijk wonder’. Hij had veel geluk en kon in een snelle reflex de Opel Antara van zijn moeder om haar flat aan Fregat en door een perkje half een sloot in sturen.

Hoewel hij door zeven kogels was geraakt, met name in zijn bovenlichaam, kon hij zich door het raampje van het rechterportier de auto uit laten glijden, de sloot in. Daar wachtte hij vooral onder water tot hij de daders niet meer hoorde.

Doordat justitie de verdachten al vanwege een ander onderzoek in het vizier had, zijn hun voorbereidingen en de nasleep van de moordpoging minutieus in beeld gebracht en konden zij na de aanslag snel worden gearresteerd.

In auto’s was afluisterapparatuur geplaatst en hun onderlinge communicatie via hun versleutelde PGP-Blackberries (Pretty Good Privacy) is goeddeels leesbaar gemaakt.

Dat geeft een onthullend inkijkje in het doen en laten van de verdachten, die zonder enige empathie hun huurmoord voorbereidden en nabeschouwden.

In een aparte strafzaak komt de beruchte Naoufal ‘Noffel’ F. (34) nog voor de rechter. Hij zou de uitvoerders hebben aangestuurd.

Lees ook: Mislukte liquidatie geeft onthullend inkijkje in de wereld van huurmoordenaars

Misdaadverslaggever Paul Vugts doet liveverslag uit de rechtbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden