20.000 mensen steunen Amsterdams initiatief voor vluchtelingenkinderen

In een week tijd ondertekenden ruim 20.000 mensen een burgerinitiatief om 2000 verlaten vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen.

Het vluchtelingenkamp in het Griekse Idomeni Beeld ANP
Het vluchtelingenkamp in het Griekse IdomeniBeeld ANP

'Op dit moment worden op verschillende plekken in Europa kinderen ontvoerd, verkracht en opengesneden voor orgaanhandel," zegt Matthijs Jaspers (49) uit Amsterdam.

Hij is voor Whocares.me, 'een blog voor verschilmakers', met steun van actrice Sanne Vogel een burgerinitiatief begonnen om 2000 verlaten vluchtelingenkinderen in Nederland op te vangen.

Jaspers werd geïnspireerd door een wetsvoorstel van de Britse Labourpoliticus Alf Dubs, die ervoor pleitte dat het Verenigd Koninkrijk 3000 extra vluchtelingenkinderen zou opnemen.

Jaspers: "Momenteel zwerven er volgens Eurostat, het statistiek­bureau van de EU, meer dan 106.000 vluchtelingen door Europa. In onze achtertuin, dus."

Nationaal debat
De Britse wet haalde het niet, maar veroorzaakte wel een emotioneel nationaal debat. "Dat willen wij ook bereiken," zegt Jaspers.

"Sinds het begin van de vluchtelingencrisis zijn ruim 10.000 kinderen verdwenen, vooral uit Italiaanse vluchtelingenkampen. Je hoort er weinig over, niet in de media en niet in de politiek. Wij willen met dit ­burgerinitiatief een steen in de Hofvijver gooien."

Cijn Prins (27) sloot zich direct aan toen ze van het initiatief hoorde. Ze is 'flierefluitend freelancer' in Amsterdam en deed met een vriendin vrijwilligerswerk in het Griekse vluchtelingenkamp Idomeni. "We wasten baby's in de babyhammam. Ongelooflijk om te zien in wat voor toestanden kinderen daar leefden."

Binnen een week werd het initiatief ondertekend door ruim 20.000 mensen die de Tweede Kamer oproepen de kinderen versneld onderdak te bieden. Jaspers: "Het doel is om 40.000 handtekeningen te krijgen, maar dat gaan we voorbijstreven."

Geen oplossingen
Concrete oplossingen biedt het initiatief niet, hoewel wel ruim 6000 mensen zich aanmeldden om kinderen in huis te nemen.

Jaspers: "Uiteindelijk zullen niet al die mensen in aanmerking komen, maar het laat in ieder geval zien dat mensen zich betrokken voelen. Die betrokkenheid moet nu eerst groeien, daarna moeten die kinderen worden opgespoord."

Over de praktische invulling van het initiatief is hij kort: "Dat moet later geregeld worden. Al verblijven die kinderen met z'n allen in een betonnen kazerne: alles is beter dan hoe ze er nu aan toe zijn."

Op dinsdag 7 juni om 19.30 uur geeft het Utrechts Studenten Koor en Orkest een benefietconcert in de Westerkerk, georganiseerd door Stichting Hurmet. De opbrengst gaat naar vluchtelingenkampen voor jezidi's in Zuidoost-Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden