20.000 euro voor gouden tip liquidatie Vincent Jalink

Justitie looft een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip over de daders achter de liquidatie van de Amsterdamse crimineel en feestorganisator Vincent Jalink, op 27 mei 2016 op de Klipperweg in Diemen.

Paul Vugts
Jalink werd vrijdagavond 27 mei rond tien uur vlakbij zijn huis op de Klipperweg in Diemen neergeschoten in zijn Porsche Cayenne. Beeld anp
Jalink werd vrijdagavond 27 mei rond tien uur vlakbij zijn huis op de Klipperweg in Diemen neergeschoten in zijn Porsche Cayenne.Beeld anp

Jalink werd vermoord voor de ogen van zijn negenjarige zoontje, dat hij had opgehaald bij diens oma. Zijn andere zoontje was in de woning waar Jalink zijn Porsche Cayenne net voor de deur had geparkeerd.

Met Gideon G. (28) wordt in december één van de vermoede schutters berecht. Op de waarschijnlijke vluchtroute van de moordenaars lag een petje met daarop zijn dna plus schotresten.

Tegen andere verdachten, ook allemaal afkomstig uit Amsterdam-Zuidoost, heeft de recherche nog te weinig bewijs verzameld om ze met succes voor de rechter te kunnen brengen.

Dun dossier
Justitie gaat er van uit dat Jerello G. (22) de tweede donkere man is die op camerabeelden bij de moordplek is te zien. Hij is weliswaar formeel als verdachte aangemerkt, maar zijn dossier is nog dun.

Dat geldt zeker ook voor de vermoede andere betrokkenen bij het aansturen van de liquidatie: Willy F. (28) en Jason L. (25) - bekend als rapper Jayjay of Djaga Djaga.

Vincent Jalink, die er prat op ging (ook) legaal geld te verdienen met het organiseren van feesten in met name de Reguliersdwarsstraat en Amsterdam-Zuidoost, ging in het verleden goed om met prominenten uit de groep waaruit ook de verdachten komen.

Afluisterapparatuur
Ook de drie andere verdachten zitten vast. Jason L. kreeg veertien jaar cel voor betrokkenheid bij een liquidatie in Amsterdam-Zuidoost. Willy F. en Jerello G. zijn veroordeeld voor onder meer wapenbezit.

Ze waren volgens justitie ook betrokken bij de voorbereidingen voor de verijdelde liquidatie van een trainer van voetbalclub Odin '59 in Heemskerk in het najaar van 2016. Het groepje uit Zuidoost zou in wisselende samenstellingen meer liquidaties hebben voorbereid.

De twintigers werden geregeld samen geobserveerd terwijl ze mogelijk liquidaties bespraken. De auto van Willy F. was heimelijk met afluisterapparatuur behangen. In die auto gevoerde gesprekken leveren volgens justitie interessant bewijs op, evenals communicatie via versleutelde PGP-Blackberries (Pretty Good Privacy) die deskundigen alsnog zichtbaar hebben kunnen maken. Nog niet al dat bewijs is al ingebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden