20.000 euro schadevergoeding voor nabestaanden Srebrenica

Defensie gaat 20.000 euro schadevergoeding per eiser betalen aan de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 in het Bosnische Srebrenica zijn vermoord nadat ze door Nederlandse Dutchbat-militairen waren weggestuurd van hun basis. Dat maakte het ministerie vandaag bekend.

redactie
Dutchbatters in Srebrenica Beeld ANP
Dutchbatters in SrebrenicaBeeld ANP

Dutchbat was destijds verantwoordelijk voor de verdediging van de moslimenclave. Nadat het was veroverd door de Bosnische Serviërs, werden circa 7000 moslimmannen vermoord. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor het drama.

In totaal gaat het om 80.000 euro schadevergoeding. De zaak was aangespannen door de tolk van Dutchbat, Hasan Nuhanovic, en drie nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic. Nuhanovic verloor zijn vader en broer. De zaak sleepte zich elf jaar voort voordat de hoogste rechter in Nederland vorig jaar tot een uitspraak kwam.

De nebestaanden vinden dat ze respectloos door de overheid zijn behandeld. Dat zegt hun advocaat Liesbeth Zegveld. Ze heeft inmiddels met de nabestaanden gesproken over de 'eenzijdige vaststelling' van het bedrag.

'Na de uitspraak van de Hoge Raad hadden ze iets meer respect van de overheid verwacht', vertelt Zegveld. 'Er is niet eerst met ze gepraat. Het bedrag is eenzijdig vastgesteld. Dat is een klap in hun gezicht. Ze voelen zich weer niet serieus genomen.'

Verwerken
De Staat betreurt wat de families Nuhanovic en Mustafic is overkomen en hoopt dat met het uitkeren van deze schadevergoeding de nabestaanden een verdere stap kunnen zetten in het verwerken van hun verlies, aldus een verklaring van het ministerie van Defensie.

Op 11 juli 1995 viel de enclave Srebrenica in handen van het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladic. Twee dagen later stuurden de Nederlanders de drie moslimmannen weg van de compound. Ze waren daar juist heen gevlucht ter bescherming tegen de troepen van Mladic. Eenmaal buiten de compound werden ze vermoord.

'Specifieke situatie'
Defensie verwacht niet dat er meer van dit soort zaken komen. 'Dit was een zeer specifieke situatie', aldus een woordvoerder. Er loopt nog wel een rechtszaak van Moeders van Srebrenica, maar dat gaat 'om een andere situatie die niet vergelijkbaar is'.

De schadevergoeding is gebaseerd op het Bosnische recht omdat de eisers dan aanspraak kunnen maken op vergoeding van immateriële schade. Naar Nederlands recht is dat volgens het ministerie niet het geval. Ook mogelijke materiële schade zal door de Staat worden vergoed.

Over de hoogte van het schadebedrag is niet onderhandeld met de advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld. Indien zij het niet eens is met het bedrag, kan zij daar tegen gaan procederen.

Ratko Mladic. Still van video, beschikbaar gesteld door het Joegoslavie-tribunaal Beeld ANP
Ratko Mladic. Still van video, beschikbaar gesteld door het Joegoslavie-tribunaalBeeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden