Advertorial Moneyou

Wat is dit?

'Advertorial Moneyou ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

2 redenen waarom we sparen moeilijk vinden en 2 oplossingen

Geld uitgeven, daar is iedereen goed in. Geld niét uitgeven vinden we een stuk lastiger. Aangezien dat laatste nodig is om te kunnen sparen, lukt het ons maar moeilijk om geld opzij te zetten. Hoe komt dat eigenlijk? En wat kunnen we daaraan doen?

null Beeld Moneyou
Beeld Moneyou

Het korte antwoord? Ons brein snakt naar instant satisfaction. Directe beloning, daar kicken we allemaal op. Dan Ariely, gedragseconoom, professor aan Duke University en onder meer bekend van zijn boek Dollars and Sense, ziet twee oorzaken van ons 'spaarprobleem'.

Probleem #1: Nu is beter dan straks

Allereerst is ons brein geprogrammeerd om zich bezig te houden met de korte termijn. Wanneer we sparen maken we een afweging tussen de korte en de lange termijn: geef ik nu geld uit zodat ik direct een beloning krijg of zet ik het opzij en krijg ik pas later een beloning? Als het aan ons brein ligt, kiezen we altijd voor de eerste optie.

Probleem #2: Geld is een vaag begrip

Dan hebben we nog een ander probleem: geld is een abstract begrip. Simpel gezegd komt het erop neer dat ons brein het moeilijk vindt om precies te begrijpen wat geld betekent, omdat het niet concreet is. Naar een festival gaan, een e-bike kopen, dat zijn concrete dingen waar we ons direct een voorstelling bij kunnen maken. We hebben daarbij een plaatje in ons hoofd en kunnen daar een waarde aan koppelen.

Bij geld werkt dat anders. Geld kunnen we op talloze manieren uitgeven. En dus ontbreekt dat plaatje en vinden we het lastig om de waarde ervan te bepalen. De optie om nu een drankje te doen met een vriend of vriendin is daarmee dubbel aantrekkelijk voor ons brein: het is korte termijn én het is concreet. Het alternatief, sparen, is lange termijn én niet concreet.

De oplossing

Dat gezegd hebbende kunnen we het onszelf makkelijker maken om te sparen. We hoeven eigenlijk maar twee dingen te doen: we moeten een directe beloning inbouwen en we moeten een concreet doel formuleren. Doe dat en gij zult sparen.

Laat dat inzicht nu precies de reden zijn waarom Moneyou de nieuwe app Moneyou Go heeft ontwikkeld. Met die app maak je 'potjes' aan, concrete doelen waarvoor je spaart. Je geeft je potje een naam, je hangt er een foto aan vast, en voilà, zie daar jouw concrete, visueel leuk aangeklede doel. Elke keer dat je iets in een potje stopt, zie je hoeveel je dichterbij jouw doel bent. Instant satisfaction dus.

Meteen aan de slag? Probeer dan gratis Moneyou Go. Dan maak je bovendien kans op een superconcrete VanMoof e-bike ter waarde van €3.000, voor instant fiets-satisfaction, ook met wind tegen.

null Beeld Moneyou
Beeld Moneyou

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden