2 miljoen voor samenwerking Proeflokaal en ROC

Het Amsterdamse Proeflokaal op het Stadionplein werkt samen met ROC van Amsterdam om een baan in de horeca aantrekkelijker te maken.

null Beeld Henk Rougoor
Beeld Henk Rougoor

Minister Jet Bussemaker (OC&W) maakte dinsdag in Het Proeflokaal bekend dat er twee miljoen euro voor het samenwerkingsverband House of Hospitality beschikbaar komt.

In Het Proeflokaal begonnen dit jaar 35 mbo-leerlingen aan een horecaopleiding niveau 2. Hier lopen ze niet alleen vanaf de eerste dag al stage, maar krijgen ze ook rekenen en Engels.

En de praktijklessen? Die bestaan niet louter uit sla wassen en bestekzakjes vouwen, want in het restaurant kunnen de leerlingen alle verworven kennis meteen toepassen.

Bussemaker kwam naar Amsterdam om met de leerlingen in gesprek te gaan. In Het Proeflokaal werden ze door haar ondervraagd. Hoe gaat het? Wat heb je geleerd? Werkt deze leermethode wel écht?

Koksleerling Kirsten Heijlman (16) antwoordde bevestigend. "In een echte omgeving, onthoud je alles beter."

Open keuken
Een opleiding met theorie, praktijk en stage. Volgens programmamanager ROC van Amsterdam John Flierman is deze combinatie de toekomst.

"Een mbo-opleiding moet met de arbeidsmarkt verbonden zijn. Door samen te werken met het bedrijfsleven kun je het maximale uit de leerlingen halen."

De eerste lichting toekomstige horecatoppers is al enthousiast. Koksleerling Duncan Selderijk (17) leerde meteen gastvrij te zijn. "Het Proeflokaal heeft een open keuken, dus je bent altijd in het zicht."

Meteen oefenen
Leerling bediening Marieke Rozemeijer (18) kon na de theorie van de handheld - een mobiel kassasysteem - er gelijk met echte gasten mee oefenen. "Dat was spannend!"

Maar zo'n restaurant als school is soms ook best uitdagend. "Een leerling ging voor de eerste keer een fles wijn aan een tafel openmaken en was zenuwachtig."

Docent gastheerschap Jamie de Vré riep de mbo'ers bij elkaar. "Dan kijken we samen hoe we iemand kunnen helpen."

Volgens coördinator onderwijs van Het Amsterdamse Proeflokaal Menno Warger staan er voor het volgende jaar alweer genoeg jongeren te trappelen.

"We kijken bij de selectie niet naar wat ze al kunnen, maar of ze het echt willen leren." Die motivatie zag ook minister Bussemaker, die met een tevreden gevoel het pand verliet. Ze vond het samenwerkingsverband erg succesvol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden