2 jaar cel voor het plannen van overval op huis Aura C.

De beruchte criminelen Glotwich 'Glotje' S. (34) en Quincy S. (33) krijgen respectievelijk twee jaar en 23 maanden cel voor het voorbereiden van een gewapende overval op de woning van Aura C., makelaar en cocaïnehandelaar in Geuzenveld in 2013.

Paul Vugts
In afgeluisterde gesprekken bespraken de verdachten dat ze 'gingen feesten' en dat ze 'een ding' nodig hadden Beeld anp
In afgeluisterde gesprekken bespraken de verdachten dat ze 'gingen feesten' en dat ze 'een ding' nodig haddenBeeld anp

De mannen, die allebei inmiddels in liquidatiezaken zijn verwikkeld, zouden met twee anderen van plan zijn geweest het huis van Aura C. te overvallen aan de Marchanthof, dat de makelaar met een groep andere Colombianen gebruikte voor grootschalige drugshandel (waarvoor zij inmiddels is veroordeeld tot 4,5 jaar cel).

Een lid van de groep drugshandelaars, Aura C.'s klusjesman, had een vriend van de verdachten getipt dat vijf ton aan contanten in de woning lag, zo acht de rechtbank bewezen.

In afgeluisterde gesprekken bespraken de verdachten dat ze 'gingen feesten' en dat ze 'een ding' nodig hadden, een 'punt 38' en 'een zware ding'.

Revolver
Volgens de rechters betrof dat één van de drie vuurwapens die de overvallers zouden gebruiken. Toen de verdachten werden aangehouden, had Quincy S. een revolver van kaliber .38 in zijn jaszak.

Dat met dat 'ding' een 'schroefboormachine' was bedoeld, geloven de rechters niet omdat ze dergelijk gereedschap eenvoudig in de winkel hadden kunnen kopen in plaats van het op een geheimzinnige manier af te nemen van een andere crimineel.

In één van de kennelijke voorbesprekingen kwam ook aan de orde dat wel geslagen mocht worden, maar niet zoveel geweld mocht worden gebruikt dat een ambulance zou moeten komen 'anders komen de ooms, degenen die altijd op straat rijden met lampjes op de auto'.

Malafide vastgoedfiguur
Nadat ze waren aangehouden om de overval te voorkomen, werden bij de vier verdachten behalve wapens een kogelwerend vest, een bivakmuts en een plattegrond van C.'s woning gevonden.

Het vermoedelijke doelwit van de roofoverval ontkende overigens dat ze thuis grote bedragen bewaarde, maar ze erkende wel dat vanwege in het milieu dat verhaal rond kon gaan omdat ze getrouwd was geweest met een malafide vastgoedfiguur. Ze had haar huis daarom 'beter beveiligd dan een kerk of moskee'.

De rechtbank veroordeelt 'Glotje' S. tot 24 maanden plus het alsnog uitzitten van 1158 dagen van zijn 'voorwaardelijke invrijheidsstelling' na een oude straf voor een moordzaak.

Onschuldige passant
Hij is onlangs ook tot zestien jaar cel veroordeeld voor het doodschieten van de toevallig passerende scholier Naoufal Mohammadi (18) tijdens het beschieten van twee anderen in de Ten Katestraat in West op 11 november 2016.

Quincy S. krijgt 23 maanden cel. Hij zit inmiddels in voorarrest op verdenking van het doodschieten van eveneens een onschuldige passant: de 25-jarige Youssef el Kahtaoui op de De Clercqstraat in West op 13 mei 2015 bij waterpijpcafé Tapas Lounge Village - waar hij met een ander een crimineel was komen zoeken.

Ook wordt Quincy S. er van verdacht dat hij in juni vorig jaar een bekende crimineel uit de Diamantbuurt had willen liquideren in Almere. De Surinamer verbleef ook illegaal in Nederland.

Lees ook: De duistere kringen rond Amsterdamse makelaar Aura C.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden