Update

192 Nederlanders omgekomen bij ramp Malaysia Airlines

Bij de crash van een vliegtuig van Malaysia Airlines is het aantal Nederlandse slachtoffers opgelopen van 189 naar 192. Dat heeft een woordvoerder van de vliegtuigmaatschappij aan het ANP gemeld.

Beeld Jorris Verboon

Eerder vandaag maakte Malaysia Airlines bekend dat er zeker 189 Nederlanders om het leven waren gekomen. Van vier passagiers was de identiteit toen nog niet vastgesteld. Er was onder andere onduidelijkheid omdat twee inzittenden een dubbele nationaliteit hadden. Vanavond is gebleken dat drie van de vier ook van Nederlandse komaf zijn.

Niemand van de 298 inzittenden heeft de ramp overleefd. In het toestel vlogen, naast de 192 Nederlanders, 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 10 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filipijnen, een Canadees en een Nieuw-Zeelander mee.

Hulpverleners
Malaysia Airlines stuurt veertig hulpverleners naar Schiphol om nabestaanden bij te staan. Daarbij wordt de vliegtuigmaatschappij bijgestaan door hulpverleners van de Nederlandse regering, KLM en Schiphol. Dat zei Huib Gorter, regionaal directeur van Malaysia Airlines, vrijdagmiddag op een persconferentie.

Malaysia Airlines wil nabestaanden de mogelijkheid geven om zo snel mogelijk naar de rampplek te reizen, als zij daar behoefte aan hebben. Volgens de luchtvaartmaatschappij wordt nu gekeken hoe dat kan worden gefaciliteerd. Het gebied van de ramp is moeilijk te bereiken. Gorter: 'Als familieleden dat willen, en als wij de veiligheid kunnen garanderen, zullen wij zo snel mogelijk mensen naar de rampplek brengen.'

De nabestaanden van de passagiers krijgen van Malaysia Airlines een eerste tegemoetkoming van 5000 euro per slachtoffer, om daarmee hun eerste uitgaven te kunnen betalen.

Controle
Volgens Malaysia Airlines had het toestel, met registratienummer 9MNRD, al 75.322 vlieguren gemaakt. Het toestel is in 1997 gebouwd en had op 11 juli een laatste grote veiligheidscontrole gehad. De volgende controle stond gepland voor eind augustus. Volgens Gorter werkten alle communicatiesystemen tot het contact rond 14.15 (GMT) werd verbroken.

Volgens Gorter vlogen er ten tijde van de ramp meerdere toestellen door het luchtruim boven Oost-Oekraine, ook van andere luchtvaartmaatschappijen. De route was goedgekeurd door de ICAO, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart, zei Gorter. 'Dit is een tragisch ongeluk, het had ook anderen kunnen overkomen.'

Persconferentie minister Opstelten
Minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten liet vrijdagmiddag tijdens een persconferentie waten dat het vliegtuig hoogstwaarschijnlijk uit de lucht is geschoten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid reist af naar Oekraïne om deel te nemen aan het onderzoek naar de ramp. Ook het landelijke team voor forensisch onderzoek gaat naar Oekraïne, om daar te werken aan de identificatie van de slachtoffers. Pas zodra dat gelukt is, wordt een slachtoffer gerepatrieerd.

Amsterdammers aan boord
Zeker is ook dat een aantal Amsterdammers aan boord zaten van de vlucht. Onder hen zijn in elk geval aidsdeskundige van het AMC Joep Lange (60) en zijn vrouw Jacqueline van Tongeren, D66'er Pim de Kuijer (32), UvA-alumnus Laurens van der Graaff en een gezin uit Amstelveen met een zoon en een dochter.

Om hoeveel Amsterdamse slachtoffers het gaat, kon het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend nog niet zeggen. Gistermiddag verspreidden zich via telefoon en Facebook onder familieleden en vrienden in Amsterdam berichten over geliefden aan boord van de rampvlucht.

AMC
Onder de passagiers bevond zich een groot aantal aidsdeskundigen op weg naar een conferentie in het Australische Melbourne. Volgens het AMC 'wijst alles erop' dat behalve professor Joep Lange ook AMC-woordvoerder Jacqueline van Tongeren aan boord zat. Het AMC is bezig met de voorbereiding van een herdenking, maar wacht op 'officiële passagierslijsten'. Ook PvdA-senator Willem Witteveen kwam bij de crash om.

Joep Lange streed sinds 1983 tegen hiv en aids en was onder meer hoofd van het Amsterdam Institute for Global Health and Development en leidde het Department of Global Health van het AMC. Hij heeft meer dan 350 artikelen gepubliceerd en begeleidde meer dan dertig promovendi. In 2007 kreeg hij de Eijkman Medaille voor zijn prestaties in de tropische en
internationale geneeskunde.

Net omgeboekt
Pim de Kuijer, actief binnen D66 Amsterdam en Stop Aids Now, zat ook aan boord. Op Facebook, bij een foto met een backpack op zijn rug, schreef hij kort voor vertrek: 'It's been 3 years since I carried Sarah on my back from Malaysia to Amsterdam overland. She still fits, so high time for another trip, right Sarah? AIDS '14 conference and backpacking in Australia first, then Malaysia revisited. Jumpa lagi!'

De negentienjarige Darryl Gunawan uit Amstelveen was met zijn veertienjarige zusje en ouders op weg naar de Filipijnen, waar familie woont. Volgens zijn ex-vriendin Mara Hoek (22) had de student geneeskunde en zijn familie eigenlijk een dag eerder moeten vliegen. 'De vader werkte voor Malaysia Airlines; omdat de vlucht van woensdag al vol zat, zijn ze een dag later vertrokken.'

Foto op Facebook
Onder de slachtoffers zijn ook twee Volendammers die op vakantie gingen: Cor Schilder, medewerker bij een gemeentelijk inzamelstation en zijn partner, die een bloemenzaak heeft in winkelcentrum De Steint.

Schilder plaatste op Facebook voor zijn vertrek een foto van het vliegtuig met de grap: 'Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d'r uit', refererend aan een vliegtuig van Malaysia dat eerder dit jaar op mysterieuze wijze van de rader verdween en nog altijd niet is gevonden. De Volendamse oud-profvoetballer Arnold Mühren reageert: 'Nietsvermoedend de dood tegemoet.... Wranger dan dit grapje van Cor worden ze niet meer gemaakt. Het geeft mij koude rillingen.'

Poetin
De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren gebeld met premier Mark Rutte. De Australische regering heeft de Russische ambassadeur ontboden. Australië eist dat Rusland volledig meewerkt aan een onderzoek naar de toedracht van de crash. Rusland en Oekraïne hebben al naar elkaar gewezen voor de verantwoordelijkheid voor de ramp.

De Australische premier Tony Abbott zei dat alles erop lijkt dat pro-Russische separatisten achter de aanval zitten. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten is het voertuig uit de lucht geschoten. Premier Rutte heeft gezegd niet te willen speculeren over de oorzaak van de ramp.

Tweede zwarte doos
Vanochtend werd de tweede zwarte doos gevonden. Pro-Russische separatisten zeiden gisteren al de eerste gevonden te hebben. De rebellen hebben een staakt-het-vuren afgekondigd voor twee tot vier dagen, zodat onderzoekers toegang hebben tot het rampgebied.

De gemeente Amsterdam wacht nog op de lijst met Amsterdamse slachtoffers, maar zegt al een 'draaiboek nazorg' klaar te hebben liggen. Net als in de rest van Nederland hangen in Amsterdam de vlaggen aan overheidsgebouwen halfstok.

VLUCHTGEGEVENS

Vluchtnummer: KL4103 en MH17

Type toestel: Boeing 777-200

Aantal inzittenden: 283 passagiers en 15 bemanningsleden

Vertrektijd vanaf Schiphol: 12.14 uur

Geplande aankomsttijd: 06.00 uur plaatselijke tijdHet ministerie van Buitenlandse Zaken heeft noodnummer 070-3487770 geopend voor familieleden van passagiers van het verongelukte Malaysia Airlines-toestel.

Ook Malaysia Airlines heeft een informatienummer ingesteld. Het gaat om een nummer in Kuala Lumpur: 00 6037 8841234.

Familieleden van reizigers die via D-Reizen hebben geboekt kunnen bellen met 023-5542555.
De locatie en vluchtgegevens (hoogte en snelheid) van vlucht MH17, op het moment van de crash, volgens Flightradar24 Beeld Flightradar24
Reactie premier Rutte

'Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied. Ik ben er kapot van en heel Nederland is in diepe rouw. Deze prachtige zomerse dag eindigt gitzwart.

Het is belangrijk dat er nu zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de toedracht.

Ik heb zojuist gesproken met de Oekraïense President. Ik ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen.

Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden.'
Reactie koning Willem-Alexander

'Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet. Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega's en bekenden van de slachtoffers en met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren.'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden