185 ton vuilnis, 800.000 bezoekers, 287 aanhoudingen, Koninginnedag in cijfers

Koninginnedag in Amsterdam heeft qua bezoekers en alcholgebruik zijn grenzen bereikt, volgens de gemeente. Burgemeester Eberhard van der Laan wil de evenementen op het Museumplein en het Rembrandtplein verhuizen naar een locatie buiten het centrum. Koninginnedag in de hoofdstad in cijfers.

© anp

Bezoekers: Het aantal bezoekers van Koninginnedag in Amsterdam is gestegen van 610.000 in 2004 naar zo'n 800.000 in 2011. Bijna de helft van de bezoekers komt van buiten de stad.

Museumplein: Het Radio 538 Koninginnedagfeest trekt over de hele dag gemeten 300.000 bezoekers die naar de optredende artiesten komen kijken.

Spoorwegen: De NS vervoerde op 30 april dit jaar ongeveer 250.000 mensen per trein naar Amsterdam CS en Zuid-WTC, evenveel als vorig jaar. Hiermee is het maximum van 50.000 treinreizigers per uur bereikt.

Alcohol: Met 522 ambulanceritten, bijna allemaal aan alcohol gerelateerd, vestigde Amsterdam dit jaar een record. Dit jaar hield de politie in het weekeinde van Koninginnedag 287 mensen aan voor onder meer openbare dronkenschap, vernieling, mishandeling en openbare geweldpleging. Op het water werd in 54 gevallen beslag gelegd op geluidsapparatuur en alcohol.

Schoonmaak: Na Koninginnedag heeft de gemeente 24 uur nodig om de boel weer schoon te krijgen. Dit gebeurt met 16 veegwagens, hogedrukspuiten en 20 vuilniswagens. Gemiddeld blijft 185 ton vuilnis achter in het centrum van de hoofdstad.

Amsterdammers: Uit onderzoek van de gemeentelijke dienst onderzoek en statistiek blijkt dat 68 procent van de Amsterdammers het met de burgemeester eens is om evenementen meer te spreiden over de stad. En 76 procent van de Amsterdammers wil meer kleinschalige evenementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden