18 Nederlanders nog altijd niet te bereiken na tyfoon

Momenteel is er met 18 Nederlanders op de Filipijnen geen contact te krijgen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat woensdag. Dinsdagavond waren nog 23 Nederlanders niet bereikbaar in het door de tyfoon Haiyan getroffen land. Het aantal niet-getraceerde Nederlanders schommelt met de dag.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Sinds dinsdagavond is er toch weer contact gelegd met een aantal Nederlanders. Nog altijd melden zich bij Buitenlandse Zaken personen die al een tijd niets meer van familie, vrienden of bekenden hebben gehoord sinds de megastorm vrijdag huishield. Als eersten meldden zich sinds vrijdag directe familieleden van Nederlanders in het gebied, later kwamen daar ook vrienden en kennissen uit een wat bredere kring bij.

Eén Nederlander is door de storm omgekomen. De repatriëring van het lichaam van de 69-jarige is in handen van de alarmcentrale, aldus Buitenlandse Zaken. Van andere slachtoffers die eventueel naar Nederland gehaald moeten worden, is op dit moment geen sprake.

Vanuit de ambassade in Manilla heeft Nederland contact met de plaatselijke autoriteiten en anderen om achter de verblijfplaats van zoveel mogelijk Nederlanders te komen. Ook hebben de ambassademedewerkers contact met familieleden in Nederland en met Nederlanders ter plekke.

'Zoeken heeft geen zin'
Het personeel van de ambassade gaat niet zelf 'het veld' in. Ze zijn maar met een klein aantal mensen en het heeft geen zin om in de chaos naar Nederlanders te gaan zoeken, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse regering zet een defensievliegtuig in voor transport van noodhulp naar de slachtoffers van de tyfoon. Het vliegtuig brengt hulpgoederen van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Of met die vlucht mogelijk ook het Urban Search and Rescue Team (USAR) of het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) meegaan, is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden