Plus

18-jarige Sven Annen wil met scholierenorganisatie Laks de Kamer in

Sven Annen (18) is voor zover bekend de jongste lijsttrekker van de verkiezingen. Ondanks zijn politieke ambities gaat de voorzitter van scholierenvereniging Laks ook nog cum laude zijn vwo-examen halen.

Sven Annen staat de pers te woord Beeld anp
Sven Annen staat de pers te woordBeeld anp

Update 18 januari: Laks liegt over politieke plannen

Als je hem ziet, denk je niet meteen dat hij al 18 is. "Maar dat zegt niks over zijn prestaties," zegt Jan Sinnige van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Sven Annen is al zeker een maand niet meer op school geweest. Toch twijfelt niemand eraan dat hij zijn vwo cum laude gaat halen.

Zijn docent Engels niet, zijn Laks-collega's niet en hij zelf al helemaal niet. Annen staat op het Calandlyceum in Nieuw-West, waar hij in 6 vwo zit, bekend als een ambitieuze, vriendelijke en bescheiden jongen, maar 'zeker geen nerd'.

Zijn docent Engels, Wim Suyderhoud, kent Annen uit de les, maar maakte hem vooral mee als deelnemer aan het debatteam. "Sven is een heel pientere jongen," zegt hij. "Hij kan goed luisteren, leert snel. Het maakt niet uit welk onderwerp je hem geeft, hij kan ontzettend goed debatteren." Annen is daarnaast ook goed in Engels, iets wat hem deed besluiten mee te doen aan het prestigieuze debatttoernooi Oxford Schools, dat volledig in het Engels wordt gehouden.

Dat debatteren zal Annen goed van pas komen mocht hij een zetel veroveren in de Tweede Kamer. Het verbaast Suyderhoud dan ook niet dat Annen de stap naar de politiek maakt. "Ik ben nu al erg trots op hem."

Serieus
Jan Sinnige begon ongeveer op hetzelfde moment als voorzitter van het ISO als Annen de voorzittershamer van het Laks overnam. Hij typeert hem als vastberaden, actiegericht en standvastig. "Hij dacht meteen al dat er voor het Laks veel kansen lagen in een verkiezingsjaar." Lachend: "Nou, dat heeft hij meteen waargemaakt."

Meteen al in de eerste weken presenteerden beide belangenbehartigers een plan aan Tweede Kamerleden om de uitval in het hoger onderwijs te voorkomen. "Hij hield zich behoorlijk staande tussen al die Kamerleden, die altijd het hoogste woord hebben."

Annen zal zich niet snel uit het veld laten slaan als hij in de Kamer komt, denkt Jasmijn Bleij­levens, penningmeester bij het Laks. "Hij is goed in verwoorden wat hij vindt en wat scholieren vinden. Soms vergeet je dat hij pas 18 is. Zo volwassen is hij voor zijn leeftijd."

Annen neemt het voorzitterschap van het Laks heel serieus: wie in vergaderingen over zijn vriendinnetje begint of over een feestje in het weekend, krijgt van Annen te horen dat daar geen ruimte voor is. En als hij boos is, wordt hij echt boos. Bleijlevens: "Dan vliegt er wel eens een stressballetje door het kantoor."

Stunt
ISO-voorzitter Sinnige noemt het een dappere poging van het Laks om mee te doen aan de parlementsverkiezingen. "Deze partij is niet alleen voor scholieren, maar ook voor hun ouders relevant. Annen kiest niet de lafste route."

Voor Annen zelf voelt het vanzelfsprekend: "Ik ben iemand die altijd gaat voor het hoogst haalbare. Ik werk in de avonduren en weekenden aan school, zelfstandig. Mensen die zeggen dat ze ergens geen tijd voor hebben, snap ik niet. Dan máák je maar tijd."

De plotselinge politieke ambitie van het Laks is geen eindexamenstunt, bezweert Annen. "Het is een stunt in de zin dat we graag willen dat andere partijen meer aandacht hebben voor onderwijs, maar we gaan zelf ook écht meedoen." (Update 18 januari: Laks liegt over politieke plannen) Overigens wordt pas op 31 januari duidelijk of Laks echt voor de verkiezingen gaat - op die dag worden de kandidatenlijsten door de Kiesraad gepubliceerd.

Mocht Annen - die rekent op 'een aantal zetels' - niet in de Kamer komen, dan gaat hij bij voorkeur in Londen studeren, waarschijnlijk economie en bedrijfskunde. En als hij toch Kamerlid wordt, wil hij een deeltijdstudie volgen.

Hij wordt hoe dan ook de eerste in zijn familie die aan de universiteit gaat studeren. Zijn oudere broer volgt het mbo en zijn ouders, met wie hij in Nieuw-Sloten woont, hebben een vmbo-achtergrond. "Mijn vader is ouderenverzorger, een beroep waar vaak op wordt neergekeken. Mijn moeder is secretaresse in een ziekenhuis. Ik hoop - en geloof ook wel - dat zij met trots naar mij kijken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden