18 'blokkeerfriezen' gaan in hoger beroep

De groep Friezen, die in november 2017 anti-Piet-activisten tegenhield door de snelweg te blokkeren, werd eerder deze maand tot taakstraffen veroordeeld. Ze gaan in hoger beroep.

ANP
Een groep Friezen blokkeerde voorafgaand aan de Sinterklaasintocht in 2017 de A7 richting Dokkum. Beeld ANP
Een groep Friezen blokkeerde voorafgaand aan de Sinterklaasintocht in 2017 de A7 richting Dokkum.Beeld ANP

Dat laat hun advocaat Tjalling van der Goot vrijdag weten. Ook boegbeeld Jenny Douwes tekent hoger beroep aan.

In totaal stonden 34 personen terecht voor de snelwegblokkade tijdens de sinterklaasintocht in Dokkum. Op vrijdag 9 november kregen de meesten een taakstraf van 120 uur opgelegd door de rechtbank in Leeuwarden.

De hoogste straf was voor Douwes wegens opruiing, ze kreeg een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

Medeplegen
De achttien die in hoger beroep gaan, zetten onder meer hun vraagtekens bij het medeplegen. "Voor medeplegen is namelijk een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachten nodig. De enkele aanwezigheid op de snelweg maakt hen volgens de verdediging nog niet tot medepleger," aldus Van der Goot.

Voor Douwes geldt volgens hem dat zij van bijna alle feiten is vrijgesproken. "Zij is enkel veroordeeld wegens opruiing, maar daarbij vrijgesproken van opruiing tot geweld. In de kern gaat het bij haar dus om een veroordeling wegens een 'uitgeklede' opruiing. Zij was niet op de A7 aanwezig."

Dat Douwes desondanks de hoogste straf heeft gekregen van de rechtbank, noemt Van der Goot 'moeilijk aan cliënte uit te leggen'.

Doneeractie
Meteen na de veroordeling werd een inzamelactie op poten gezet, bedoeld om een eventueel hoger beroep te bekostigen. Binnen een dag stond de teller al op 130.000 euro. De initiatiefnemer kondigde afgelopen zondag aan met de actie te stoppen.

De doneeractie heeft al meer dan twee ton opgebracht. Geld dat overblijft krijgt in overleg met Jenny Douwes een andere bestemming.

Lees ook: Anti-Piet-stichting wil 'constructief praten' over intocht

200.000

Een doneeractie voor een eventueel hoger beroep haalde al meer dan twee ton op

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden