18.000 mensen bij Amsterdamse demonstratie voor Charlie Hebdo

In Amsterdam was vanavond een demonstratie als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslag op de redactie van satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs. De optocht beon om 18.00 uur bij het Franse consulaat op de Vijzelgracht en eindigde op de Dam.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op de Dam kwamen 18.000 mensen bij elkaar om hun steun te betuigen aan de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

Minister president Mark Rutte, burgemeester Eberhard van der Laan en columniste Nausicaa Marbe en korpschef Pieter Jaap Aalbersberg spraken de enorme menigte toe. Hun boodschap was om niet terug te deinzen voor de beperking van vrijheid van meningsuiting.

'Haat en geweld mogen en zullen het nooit winnen van respect en verdraagzaamheid', zei Rutte. 'Vandaag zeggen we, met zijn duizenden tegelijk: handen af van onze vrijheid.'

'De kille executie van onze Franse collega's, bezig met het bewaken van onze veiligheid, maakt me woedend', zei politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Eberhard van der Laan: 'Onze boodschap aan de vijanden van de vrijheid is: we zullen niet wijken, geen millimeter.' Lees hier de hele speech van Van der Laan.

Demonstranten waren te spreken over de woorden. Een groep linkse Irakesen en Iraniërs noemden het een hele goede demonstratie. 'De speeches waren goed, het belangrijkste is de vrijheid van meningsuiting. We zijn in Iran gewend dat mensen worden opgesloten.'

Ronald Blonk uit Zuidoost: 'Speeches waren wat je mocht verwachten. Het lijkt me duidelijk dat we met z'n allen niet wijken. Goed dat het zo druk is en je stem te laten horen. We voelden ons woedend, moedeloos, machteloos. We moeten laten zien dat we verstand hebben. Dat we redeneren met onze hersenen.'

De manifestatie begon tegelijk met de demonstratie die burgemeester Anne Hidalgo van Parijs gisteren aankondigde. In Parijs ging de Eiffeltoren op zwart.

null Beeld Floor Koop
Beeld Floor Koop
null Beeld Hiske Versprille
Beeld Hiske Versprille

Cabarateriere Soundos el Ahmadi: 'Laat ze ons in Parijs horen, wij zijn Charlie.' Het publiek begint langzaam, maar als snel doet iedereen mee. Wij zijn Charlie klinkt het in koor. De demonstratie is afgelopen.

De laatste spreker wordt aangekondigd, burgemeester Eberhard van der Laan.

Als één Charlie staan we hier vanavond bij elkaar. Terroristen proberen angst en verdeeldheid te zaaien. Op internet zagen we hoe zij te werk gingen. Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het kunnen overwinnen van angst.

Cartoonisten gaven opnieuw het goede voorbeeld. Zelden verschenen ze zo snel met een reactie.

We blijven als één man staan voor onze vrijheid. Over de hele wereld demonstreren mensen zoals u en ik. Leven en laten leven. We verwerpen de bekrompenheid van het fundamentalisme.

De terroristen bereiken niets, behalve dat er massaal wordt gedemonstreerd tegen de aanslag.' We zullen niet wijken, geen milimeter. De Fransen zeggen: Je Suis Charlie. En wij zijn ook Charlie. We staan er met elkaar.

Rutte: We staan met zijn allen in Amsterdam in absolute overtuiging. In heel Europa staan mensen hand in hand, schouder aan schouder, solidair aan Frankrijk, de slachtoffers en nabestaanden.

Haat zal het nooit winnen van respect en verdraagzaamheid. Met vrijheid en democratie mag niet gemarchandeerd worden. Halve vrijheid bestaat niet. We laten ons niet regeren door angst. Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken.

Hoe verschillend mensen ook zijn, het besef dat onze democratie een rijk en kwetsbaar bezit is dat we samen moeten verdedigen, verbindt ons.

In ons land is ruimte voor ieders geloof en ieders overtuiging. Dat is niet altijd makkelijk, maar tegelijkertijd de kern van echte vrijheid.

Wat is immers het eerste wat dicators verbieden? Het bespotten van gezag. De moordenaars van gisteren probeerden gisteren de vrijheid de mond te snoeren, door journalisten te doden. Ze probeerden de vrijheid in het geding te brengen, door een politieagent neer te schieten. Laat ons antwoorden door de spot, de grap en satire over alles en iedereen te koesteren. Voor fundamentalistisch geweld is in onze samenleving geen kwaad.

Vandaag zeggen we met duizenden: handen af van onze vrijheid. De stem van CH klinkt sinds gisteren luider dan ooit, en dat is het beste antwoord dat we kunnen geven.

Aalbersberg: 'De aanslag in Parijs heeft mij intens diep geschokt. Het voelt alsof naast collega's zijn omgekomen, collega's die hun werk deden. De kille executies maken mij woedend, het kan ons overkomen, we kennen het gevaar. We zijn kwetsbaar en dit herinnert ons daaraan.

De twee omgekomen Franse collega's zijn vermoord vanwege vrijheid. Wij staan voor de waarde van de rechtsttaat in Nederland en in Europa.

Ik vind het vanzelfsprekend dat wij hier als politie staan om u te verdedigen. U mag van ons verwachten dat wij altijd een stap naar voren doen als het gaat om vrijheid. Wij zijn er altijd voor een veiliger Amsterdam en Nederland. Nu, straks en in de toekomst.'

Er staan 18.000 mensen op de Dam, vertelt cabaratiere Soundos el Ahmadi.

Columniste Nausicaa Marbe aan het woord. Ze hoopt namens velen te spreken als ze zegt dat ze liever niet aan het woord was geweest vanavond en trekt een vergelijking met Theo van Gogh. 'De wereld is veranderd.'

'Werknemers van Charlie Hebdo logen niet, ze ontkenden niet, ze deden hun werk. Vrijheid van meningsuiting is een zwaar begrip geworden, terwijl zij hun werk met humor uitvoerden. Leve de humor.'

Er is grote moed en wijsheid nodig voor herstel. Daarom mag de kreet 'Je Suis Charlie geen teken van wanhoop zijn, maar een belofte. We moeten niet wijken voor dreiging. Politice en media, ik roep u op ons niet in de kou te laten staan. Dit is een mijlpaal er zijn te veel doden gevallen, Charlie Hebdo, maar ook de vele andere mensen die zijn gestorven voor vrijheid.'

undefined

De Amsterdamse cabaretière Soundos el Ahmadi vraagt op de Dam om 1 minuut stilte. Na de stilte zei ze 'Wij zijn Charlie', een leus die op de Dam wordt ontvangen met gejuich.

Vanaf het paleis gezien staat de Dam vol met mensen tot aan het monument. De stoet begon vanavond met enkele honderden mensen, inmiddels is dat aantal opgelopen tot ruim 8000. Om kwart over zeven beginnen de toespraken. Dat is een kwartier eerder dan gepland, omdat de hele stoet zich inmiddels op het eindpunt heeft verzameld.

Van der Laan en Rutte maken zich klaar voor hun toespraak over 10 minuten.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen
null Beeld Addie Schulte
Beeld Addie Schulte

De kop van de stoet is op de Dam gearriveerd en begint te scanderen. 'Wij zijn Charlie', de groep wordt langzaam groter. Het middendeel van de groep loopt over Het Rokin, langs de redactie van NRC. Het glazen gebouw hangt vol met posters zoals 'je suis Charlie'.

De premier, de burgemeester en de hoofdcommissaris van de politie zijn ook op de Dam. Over tien minuten zal Mark Rutte beginnen met een toespraak.

De acht Amsterdamse fractievoorzitters lopen de stoet schouder aan schouder. Ze dragen Het Parool bij zich. Hiernaast Jan Paternotte (D66).

null Beeld Michiel Couzy
Beeld Michiel Couzy

Carillon speelt bij de Munt het lied: Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs.' Ongelukje.

Er lopen vooral verschrikkelijk veel media-mensen mee, meldt Parool verslaggever Hiske Versprille. Ze hebben potloden, pennen, perskaarten en stiften achter hun oren of in hun haar. Ondertussen staat de Dam bijna vol met mensen die hun steun willen betuigen.

null Beeld Sherida van IJsselmuide
Beeld Sherida van IJsselmuide

De demonstranten zijn begonnen met lopen. De kop van de groep loopt nu bijna het Rokin op. 'Het lijkt wel het einde van de bootparade, dat hutjemutje. Maar dan is er niks gezelligs aan,' zegt een demonstrante.

De matrixborden met waarschuwingen voor witte heroine zijn vervangen met tekst die de weg van de demonstratie wijzen.

null Beeld Sherida van IJsselmuide
Beeld Sherida van IJsselmuide

De Amsterdamse politie loopt voor het eerst in de geschiedenis mee in een demonstratie. Er zijn ongeveer 200 agenten aanwezig, allemaal in uniform. De Vijzelstraat staat vol van de Prinsengracht tot de tweede Weteringdwarsstraat. Enkele mensen houden hun borden al omhoog: Je suis Charlie vooral, maar ook geplastificeerde cartoons. Ook Diederik Samsom is van de partij. Hij bespreekt met Amsterdammers wat er is gebeurd.

Telegraaf hoofdreacteur Sjuul Paradijs is ook aanwezig. Hij heeft een pagina met artikel 7 van de grondwet bij zich. De Telegraaf drukt het artikel in de krant van morgen af.

Namens Het Parool hebben zich inmiddels 40 journalisten verzameld. Ze wachten voor Maison Descartes op de Vijzelgracht. Verschillende mensen houden de krant van vandaag in de lucht. Op de voorpagina vandaag een column van Theodor Holman. Anderen houden de pagina met cartoons omhoog. Niet alleen Nederlanders lopen mee. Voor het Franse consulaat is ook erg veel Frans te horen. Fransen in de menigte bedanken omstanders voor hun steun. Olivier: 'Gisteren was net zo'n grote schok als 9-11'.

null Beeld Vincent Smits
Beeld Vincent Smits

Margot Pillant (18) woont in Almere, komt uit Nancy en is au-pair. ' De vrijheid van meningsuiting moet niet in het geding komen. Elk geloof is voor mij hetzelfde, maar dat zo'n actie aan een profeet wordt opgehangen is onacceptabel. Het raakt mij als Francaise extra en het is vervelend om nu hier in Nederland te zitten, in plaats van mijn Franse familie. Om toch nog een gevoel van saamhorigheid te hebben en hopelijk mede-Fransozen met datzelfde gevoel te ontmoeten, loop ik mee.'

Thomas Hofland 23 jaar. 'Het belangrijkste: we moeten ons gezamenlijk uitspreken tegen extremisme en terrorisme. Het doet me goed dat er zoveel mensen mee doen.'

Mevr Hellingman is vanuit Medemblik gekomen om mee te demonstreren. Ze houdt haar potlood hoog in de lucht. 'Het is zo belangrijk te laten zien dat dit niet kan. We moeten strijden tegen extremisme, moslims en niet-moslims zij aan zij'.

null Beeld Sherida van IJsselmuide
Beeld Sherida van IJsselmuide
null Beeld Sherida van IJsselmuide
Beeld Sherida van IJsselmuide

Ondertussen verzamelt zich een grote menigte bij de start van de demonstratie. Mensen hebben borden mee, met daarop de tekst Ik ben Charlie.

null Beeld Sherida van IJsselmuide
Beeld Sherida van IJsselmuide

Vooraan de stoet lopen politieagenten en journalisten, onder andere van Het Parool. Een deel van de journalisten laat weten van te voren te verzamelen bij café de Wetering.

null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

De manifestatie begint tegelijk met de demonstratie die burgemeester Anne Hidalgo van Parijs gisteren aankondigde. Ondertussen wordt ten noorden van Parijs nog gezocht naar de daders van de aanslag.

De gemeente laat weten dat het verkeer flink wordt omgeleid. Via deze site de alternatieve manieren van reizen.

De kaarsjes voor de slachtoffers branden al op de Vijzelsgracht. Over een half uur start vanaf hier de manifestatie tegen de aanslag in Parijs.

null Beeld Sherida van IJsselmuide
Beeld Sherida van IJsselmuide

Op de Dam spreken minister president Mark Rutte, hoofdcommissaris van politie Pieter Jaap Aalbersberg en columniste Nausicaa Marbe. Burgemeester Eberhard van der Laan sluit de manifestatie af met een toespraak. De sprekers worden geïntroduceerd door de Amsterdamse cabaretière Soundos el Ahmadi. Klik hier voor het volledige programma.

De manifestatie begint tegelijk met de demonstratie die burgemeester Anne Hidalgo van Parijs gisteren aankondigde. De demonstranten in Amsterdam zullen vanaf de Vijzelgracht naar de Dam lopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden