'176 min of meer complete lichamen teruggevonden'

Van de 298 inzittenden die omkwamen toen vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne zijn 176 lichamen min of meer compleet afgeleverd bij de kazerne in Hilversum. Dat heeft Arie de Bruyn, hoofd van het forensisch team in Nederland, vandaag gezegd. Het team heeft 703 'post-mortemdossiers' opgesteld voor lichamen of lichaamsdelen. 'We hebben 176 dossiers die een meer dan gedeeltelijk lichaam beschrijven', zei De Bruyn. Tot nu toe zijn 23 inzittenden geïdentificeerd, waaronder 18 Nederlanders.

Door redactie
De voorlopig laatste rouwwagen kwam maandag aan bij de Korporaal Van Opheusdenkazerne. Beeld anp
De voorlopig laatste rouwwagen kwam maandag aan bij de Korporaal Van Opheusdenkazerne.Beeld anp

Naast de complete dossiers blijven 527 dossiers over die 'een lichaamsdeel of meerdere lichaamsdelen beschrijven', vertelde De Bruyn. Het aantal dossiers is talrijker dan het aantal slachtoffers. De hoop is dat de experts de verschillende lichaamsdelen zullen kunnen matchen en zoveel mogelijk complete lichamen aan de nabestaanden kunnen nalaten.

Al die stoffelijk overschotten werden de afgelopen weken in 228 kisten, verdeeld over meerdere vluchten, naar Nederland gebracht. De Bruyn sprak over 267 kisten, maar dat werd later gerectificeerd door het ministerie van Justitie.

Conserveringsmiddel formaline gebruikt
De identificatie van de stoffelijke overschotten wordt bemoeilijkt doordat in Oekraïne het conserveringsmiddel formaline is gebruikt om de ontbinding van de lichamen tegen te gaan. Het middel is giftig en scheidt ongezonde dampen af. De forensisch experts waren genoodzaakt beschermende kleding te dragen bij het openen van de kisten.

De ruim tweehonderd specialisten in Hilversum, waaronder experts uit de hele wereld, houden elkaar mentaal overeind, vertelde De Bruyn. 'We houden dit vol omdat dit dankbaar werk is. Het team houdt elkaar scherp op professionaliteit, maar ook op elkaars geestelijk welzijn. Dat je erover praat, dat mensen af en toe huilen, ik denk dat dat goed is.'

Onder de 21 slachtoffers die deze week zijn geïdentificeerd zijn zestien personen met de Nederlandse nationaliteit, waarvan één met een Nederlands en een Brits paspoort. De overige geïdentificeerde slachtoffers zijn twee Maleisiërs, een Duitser, een Canadees en een Brit. De nabestaanden zijn hierover geïnformeerd. Eerder werden al twee Nederlanders geïdentificeerd.

Het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend dat voor alle slachtoffers centraal een overlijdensakte wordt geregeld. Daarop komt de naam van Grabovo in Oekraïne te staan als plaats van overlijden. Met zo'n akte kunnen nabestaanden zaken regelen voordat het proces van identificatie helemaal is afgerond. Een collectieve aanvraag daartoe wordt door het OM ingediend bij de rechtbank in Den Haag.

Experts keren terug
Een groot deel van de Nederlandse agenten en marechaussees die in Oekraïne onderzoek deden op de rampplek is vandaag teruggekeerd naar Nederland. De missie werd deze week afgeblazen omdat de situatie rond en in het rampgebied te onveilig zou zijn. Een C-130 Hercules met aan boord 28 Nederlandse experts, tien Australiërs en vijf Maleisiërs vertrok vanochtend uit Charkov naar Nederland. Later zette ook een Australische C-17 Globemaster met 99 leden van de repatriëringsmissie koers naar Nederland.

De twee vliegtuigen landden rond 15.00 uur in Eindhoven en werden daar welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en Steve Lancaster van de Australische politie.

Onveilig
Het repatriëringsteam werkte de afgelopen dagen vanuit een uitvalsbasis in Soledar, zo'n 90 kilomter van de crashsite. Maar omdat de strijd op en rond de rampplek steeds heviger werd, is woensdag besloten om het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van de slachtoffers voorlopig te staken. In het rampgebied strijden pro-Russische separatisten tegen het Oekraïense leger. De plek waar MH17 neerstortte, nadat het vermoedelijk uit de lucht werd geschoten, bevindt zich precies in de frontlinie tussen het door rebellen bezette deel van oost-Oekraïne en het tegenoffensief van het Oekraïense leger.

Premier Australië naar Nederland
De Australische minister-president Tony Abott komt maandagavond naar Nederland voor een ontmoeting met premier Mark Rutte. Nederland en Australië werken nauw samen bij het repatriëren en identificeren van de slachtoffers van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines. Abbott tekent maandag ook het condoleanceregister voor de Nederlandse slachtoffers van vlucht MH17.

Brokstukken van het vliegtuig bij de rampplek in Oekraïne. Beeld reuters
Brokstukken van het vliegtuig bij de rampplek in Oekraïne.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden