'17 miljard aardachtige planeten' in onze Melkweg

Een op elke zes sterren in onze Melkweg heeft een planeet ter grootte van de Aarde in een baan rond zichzelf draaien. Daarmee zouden er in totaal 17 miljard planeten ter grootte van de onze in de Melkweg aanwezig zijn.

Een illustratie van de variëteiten van planeten die door de Kepler-telescoop worden waargenomen. Beeld C. Pulliam & D. Aguilar (CfA)
Een illustratie van de variëteiten van planeten die door de Kepler-telescoop worden waargenomen.Beeld C. Pulliam & D. Aguilar (CfA)

Dat maakten astronomen bekend tijdens de 221ste vergadering van de American Astronomical Society in Californië, meldt de BBC. De onderzoekers analyseerden data die werd verzameld door de Kepler-telescoop. Ook werden er door de wetenschappers 461 mogelijke nieuwe planeten aangekondigd, waarmee het totaal aantal ontdekte planeten door de Kepler op 2740 zou komen te staan.

De Kepler-telescoop werd in 2009 gelanceerd om licht van sterren te onderzoeken. Planeten worden 'ontdekt' doordat het licht dat een ster uitstraalt wordt onderbroken door een planeet die ervoor langs cirkelt. Waarnemingen zijn niet meteen volstrekt betrouwbaar, omdat niet ieder onderbroken lichtsignaal een nieuwe planeet betekent.

De vijf categorieën waarin onderzoekers nieuwe planeten vonden. Beeld F. Fressin (CfA)
De vijf categorieën waarin onderzoekers nieuwe planeten vonden.Beeld F. Fressin (CfA)

Francis Fressin van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, zei dat hij en zijn team twee zaken willen rechtzetten: welke van de kandidaat-planeten geen echte planeten zijn, en welke planeten aan de aandacht van de Kepler-telescoop zijn ontsnapt. Dat lukte door de Kepler-missie te simuleren. Fressin ontdekte dat 17 procent van de sterren een planeet heeft die tot 1,25 keer zo groot is als de Aarde, en in een baan draait van 85 dagen of minder - dicht bij de ster dus. Dat zou betekenen dat er 17 miljard aardachtige planeten zijn in onze Melkweg.

William Borucki, een van de drijvende krachten achter het Kepler-project, zei tegen de BBC blij te zijn met de resultaten. 'Het belangrijkst zijn de statistieken. We moeten niet een Aarde vinden, maar honderd Aardes. Dat zullen we de komende jaren ook gaan zien, omdat de telescoop ontworpen is om veel Aardes te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden