16 jaar cel voor Rob Zegerius, Emile Ratelband vrijgesproken

Het gerechtshof heeft de Amsterdamse beroepscrimineel Rob Zegerius (57) veroordeeld tot zestien jaar celstraf voor het uitlokken van een poging tot moord, het medeplegen van een granaataanslag op een kantoorpand, oplichting, witwassen, het medeplegen van brandstichting en bedreiging.

null Beeld anp
Beeld anp

De rechtbank had hem twintig jaar opgelegd, zoals het Openbaar Ministerie ook in het hoger beroep had gevorderd. Het hof matigt de straf omdat Zegerius in het hoger beroep vrijwel alle aantijgingen heeft bekend én hij hangende het appèl al vier jaar celstraf had gekregen voor betrokkenheid bij een gewelddadige woningoverval op zijn bejaarde schoonouders in Amstelveen.

Zegerius had de 'met weinig realiteitszin behepte' ondernemer Sander S. en de gewezen advocaat Edwin T. 'met een opeenstapeling van leugens' wijs gemaakt dat hij enorme winsten kon regelen met een handel in duizenden kilo's goud uit Iran. De gouden bergen zouden worden verkocht aan steenrijke vrome Joden.

Granaataanslag
Gaandeweg de voorbereidingen van die gouddeal liet Zegerius in overleg met zijn medeverdachten een moordaanslag plegen op 'een verrader' en een granaataanslag op een kantoorvilla aan de Churchilllaan in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

Zegerius' manusje van alles en 'bodyguard' Steve A. die een belangrijke rol speelde in het geweld, krijgt negen jaar cel. De gewezen advocaat Edwin T., zowel slachtoffer van oplichting door Zegerius als medeplichtige aan de moordaanslag, krijgt drie jaar celstraf. Het gevorderde beroepsverbod wijst het hof af. Hij mag weer advocaat zijn. Ook ondernemer Sander S. krijgt drie jaar cel. Andere medeverdachten kregen bescheidener straffen.

Ratelband
De gevallen positiviteitsgoeroe Emile Ratelband is vrijgesproken van het uitlokken van brandstichting in zijn woning in het Gelderse Huissen op 4 mei 2009. Volgens het Openbaar Ministerie had hij opdracht gegeven voor de brandstichting om een hoge verzekeringspremie te kunnen opstrijken. Justitie had twaalf maanden cel geëist waarvan zes voorwaardelijk.

Ex-journalist Koen Scharrenberg, die als tussenpersoon zou hebben gefungeerd tussen zijn beide vrienden Zegerius en Ratelband en die meerdere papieren zou hebben vervalst, krijgt een geheel voorwaardelijke straf en hoeft niet de cel in, zoals de aanklagers hadden gevraagd.

De gewezen Panorama-verslaggever Scharrenberg heeft zich als 'meeloper' kennelijk 'laten meeslepen' door de crimineel Zegerius, oordeelt het hof. Zijn gezondheid is gedurende het proces ernstig verslechterd. Hij krijgt een geheel voorwaardelijke celstraf van een jaar.

Emile Ratelband is vrijgesproken. Beeld anp
Emile Ratelband is vrijgesproken.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden