150 miljoen voor 'krachtwijken'

DEN HAAG - Amsterdam krijgt deze kabinetsperiode zo'n 150 miljoen euro extra van het rijk in het kader van de wijkenaanpak. Dat blijkt uit een overzicht van minister Ella Vogelaar (Wonen en Wijken) van de investeringen van het kabinet in haar veertig 'krachtwijken'.In een brief aan de Tweede Kamer geeft Vogelaar een opsomming van alle nieuwe investeringen in de veertig wijken. Daaruit blijkt dat de Amsterdamse wijken op zo'n vijf miljoen euro kunnen rekenen voor sport en cultuur op brede scholen. Voor bewonersinitiatieven om de wijken te verfraaien komt bijna drie miljoen naar Amsterdam.

Ook wordt duidelijk dat de Amsterdamse krachtwijken in Zuidoost, Oost, Noord en (Nieuw-)West 65 extra wijkagenten en 64 extra forensisch experts krijgen. Daarnaast komt er een nieuwe regeling, waarbij het ministerie voor veertig procent meebetaalt aan de aanstelling van conciërges.

Er is in de Stopera lang gewacht op duidelijkheid van minister Vogelaar over de bijdrage van het rijk aan de wijkenaanpak. In december dreigde wethouder Tjeerd Herrema (Wonen) nog de afspraken met de corporaties over de wijkenaanpak niet te ondertekenen als zij geen duidelijkheid gaf.

Herrema zei toen dat Amsterdam tien tot twintig miljoen euro per jaar tekor tkwam om met de woningcorporaties overeengekomen plannen uit te voeren. Die investeren de komende tien jaar jaarlijks 64,5 miljoen euro in de Amsterdamse wijken.

Het valt niet mee om vast te stellen in hoeverre alle investeringen 'met relatie naar het actieplan Krachtwijken' ook ten goede komen aan deze wijken. In het overzicht zijn veel plannen van dit kabinet geruisloos onder de paraplu van de wijkenaanpak geschoven.

Zo zijn de financiering van het Deltaplan Inburgering (46 miljoen euro naar Amsterdam) en de Centra voor Jeugd en Gezin (27 miljoen) meegenomen, evenals de brede scholen. Wel doet Vogelaar het voorstel dat tenminste één zo'n Centrum voor Jeugd en Gezin en één brede school in of bij elke aandachtswijk zal verrijzen, maar de beslissing laat zij aan de gemeente.

''Ik ga ervan uit dat gemeenten en hun partners deze extra middelen inzetten waar de problemen het grootst zijn,'' schrijft Vogelaar. ''Derhalve dat deze middelen met voorrang ingezet worden in de veertig krachtwijken.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden