150 miljoen euro naar parkeerplaatsen voor treinen

Het kabinet trekt 150 miljoen euro uit voor extra parkeerplekken waar treinen gereinigd en onderhouden kunnen worden. Vooral in Amsterdam is plek tekort.

De terreinen zijn niet alleen nodig voor het parkeren van treinen, maar ook voor het schoonmaken en uitvoeren van klein onderhoud.Beeld anp

Dat staat in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Deze 'opstelplekken' zijn nodig nu er meer en langere treinen bijkomen op het Nederlandse spoor. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Spoor): "Voor de reiziger is het belangrijk dat er voldoende opstelplekken zijn, omdat dit ervoor zorgt dat alle treinen elke dag weer volgens dienstregeling kunnen rijden."

Schone treinen
De terreinen zijn niet alleen nodig voor het parkeren van treinen, maar ook voor het schoonmaken en uitvoeren van klein onderhoud. Om ervoor te zorgen dat treinen ook in de toekomst ingezet kunnen worden waar ze nodig zijn, is extra ruimte voor het opstellen van treinen nodig, aldus de D66-bewindsvrouw.

Vooral in de regio Amsterdam en Rotterdam zijn er parkeerplekken tekort, zegt de NS. "Die terreinen zijn nu nog niet geschikt voor het stallen van de treinen. Daarvoor moet bijvoorbeeld de bovenleiding en beveiliging worden aangepast. Ook moeten de terreinen toegankelijk worden gemaakt voor het personeel.''

NS laat verder weten blij te zijn met deze extra parkeerplekken waar treinen gereinigd en onderhouden kunnen worden. Marjan Rintel, lid Raad van Bestuur NS: "Door deze ruimte kan NS blijven werken aan schone treinen met voldoende zitplaatsen, op de plekken waar deze het hardst nodig zijn."

Parkeertekort
Doordat NS de treinenvloot flink uitbreidt, dreigde op het spoor een parkeertekort voor treinen te ontstaan. Voor 2018 konden NS en ProRail het probleem nog oplossen door de 'dakloze' treinen langs de perrons van een aantal stations te stallen, maar dat biedt onvoldoende soelaas. De komende jaren breidt de vervoerder het aantal treinen namelijk uit met zo'n 30 procent.

Lees ook: Vanaf zondag geen 'dames en heren' maar 'beste reizigers'

Er wordt in totaal 700 miljoen euro door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat uitgetrokken om knelpunten in het wegennet aan te pakken.

In het regeerakkoord werd al aangekondigd dat een reeks knelpunten zou worden aangepakt. Het gaat onder meer om de A2 tussen Deil en Den Bosch en de A1 bij Barneveld, de A58 tussen Tilburg en Breda en de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem. Verder gaat er 50 miljoen naar de verbetering van de verkeersveiligheid op zogeheten N-wegen (dat zijn vaak provinciale wegen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden