15 uur kinderopvang per week voor alle Amsterdamse peuters

Alle Amsterdamse peuters hebben vanaf 2018 recht op vijftien uur per week kinderopvang.

Had de Amsterdamse peuter sinds 2016 al recht op zes uur, dat aantal wordt vanaf volgend jaar verhoogd naar vijftien. Beeld anp

Het college ging deze week akkoord met de maatregel, die er onder meer voor moet zorgen dat peuters, ongeacht de achtergrond van hun ouders, elkaar tegenkomen.

Had de Amsterdamse peuter sinds 2016 al recht op zes uur, dat aantal wordt vanaf volgend jaar verhoogd naar vijftien. De uitbreiding komt voort uit de ambitie om op termijn een basisvoorziening voor peuters te realiseren, zoals de basisschool, waarbij de achtergrond, dikte van de portemonnee of het opleidingsniveau van de ouders geen rol meer speelt.

Met deze uitbreiding hebben ouders meer te kiezen en kunnen peuters al op jonge leeftijd met elkaar in contact komen. Iets wat in de oude en huidige situatie minder voorkomt, omdat peuters met werkende ouders doorgaans naar een kinderdagverblijf gaan en de andere naar de peuterspeelzaal, die deels gratis is.

Zeven cent per uur
Maximaal vijftien uur mogen kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar oud vanaf 2018 gedeeltelijk gratis naar de kinderopvang. Ouders die recht hebben op toeslag blijven een inkomensafhankelijke bijdrage leveren.

Ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag, met een laag inkomen en een peuter die risico loopt op een (taal)achterstand, worden extra tegemoet gekomen. Zij zullen ongeveer zeven cent per uur moeten bijdragen.

Vanaf 1 januari 2018 verandert de wet op de kinderopvang, met de bedoeling de verschillen tussen peuterspeelzalen en kinderopvang weg te nemen. Peuterspeelzalen verdwijnen en zullen allemaal onder noemer kinderopvang met voorschool vallen.

Een goed moment om een volgende tussenstap te maken richting kinderopvang als basisvoorziening, aldus Kukenheim. Overigens is dit vanwege landelijke regelgeving nu nog niet mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden