15 jaar voor fatale schietpartij op dancefeest Scheepvaartmuseum
De Amsterdamse Antilliaan Surailie I. (35) krijgt vijftien jaar cel voor het doodschieten van de Amsterdamse crimineel Souhail Laachir op dancefeest Waterfront, in de nacht van 25 op 26 mei 2013 in het Scheepvaartmuseum.
Waar officier van justitie Eveline Smit 25 jaar cel had gevorderd voor moord, omdat zij bewijs ziet voor een vooraf geplande liquidatie, ziet de rechtbank slechts bewijs voor 'doodslag', dus zonder vooropgezet plan.
Rechtbankvoorzitter Frank Wieland noemt het 'meedogenloze' doodschieten van Laachir door I. 'extreem koelbloedig en gewetenloos'.
Op het feest met zo'n achthonderd bezoekers schoot hij Laachir in hoofd, nek en bovenlichaam. Nadat Lachir was neergegaan, vuurde hij twee genadeschoten af.
Autosleutels en parkeerkaartje
De rechtbank weegt de cruciale getuigenverklaring mee van een beveiliger, hoewel op die herkenning 'wel wat is aan te merken'. De man had I. eerst niet herkend van foto's, maar pas nadat hij bewegende beelden had gezien. Bovendien had een deskundige gerapporteerd dat herkenningen minder betrouwbaar zijn als de getuige 'van een ander ras' is als de verdachte.
Rechtbankvoorzitter Wieland: "De rechtbank heeft de bezwaren gezien en onder de loep genomen, maar acht de getuigenis toch btrouwbaar."Ook past I.'s signalement in de beschrijvingen die andere ooggetuigen gaven.
Bovendien wegen de rechters het gegeven mee dat het Surailie I. was die met crimineel Dennis M. naar het feest was gekomen, in diens auto, en dat hij de autosleutels en het parkeerkaartje kort voor het schieten aan M. had gegeven - kennelijk opdat M. toch weg kon nadat I. zelf was gevlucht.
Hoewel wettig en overtuigend bewijs ontbreekt, rijst uit het dossier sterk het beeld dat het Dennis M. was die I. de opdracht gaf voor het schieten. Dennis M. had gedurende het feest herhaaldelijk ruzie met Laachir gehad.
Viptafels
De rechtbank wees er op dat op de achtergrond al de onderwereldvete speelde waarin twee criminele kampen elkaar gewapenderhand bestreden. Dennis M., Surailie I., Eaneas lomp en twee anderen maakten onderdeel uit van het kamp van Gwenette Martha - die in 2014 zou worden geliquideerd.
Souhail Laachir werd beschouwd als een soort boekhouder van de rivaliserende groep, geleid door Houssine A. Laachir zat met een gezelschap aan één viptafel, de groep rond Dennis M. aan een andere. In hun beider gezelschappen waren overigens ook (ex-)profvoetballers.
Het strafdossier bevat aanwijzingen dat de groep rond Dennis M. er al tevoren op uit was Laachir te liquideren.
De beveiligers die voor het feest waren ingehuurd, kenden duidelijk meerdere leden van de groep en fouilleerden die hooguit heel oppervlakkig - waardoor zeker één vuurwapen binnen kon komen.
Kort voor het schieten ging de in een kogelwerend vest gehulde Eaneas Lomp, ook lid van de groep rond M., naar buiten zonder zijn jas te halen. Mogelijk moest hij de vluchtauto klaarzetten. Hij werd in die auto gearresteerd met een vuurwapen. Ook hij is inmiddels geliquideerd.
De rechtbank vindt het scenario dat Laachirs dood een liquidatie was, echter onvoldoende onderbouwd om hem voor moord te kunnen veroordelen en beperkt zich tot de hoogst mogelijke straf voor doodslag.
Advocaat Sixten Bordewijk en officier van justitie Eveline Smit moeten nog bepalen of ze in hoger beroep gaan.
Lees ook: Klatergouden werelden voetballers en criminelen overlappen geregeld
Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.