15 jaar voor dodelijke overval op juwelier Fred Hund

Wegens de dodelijke overval op juwelier Fred Hund heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag de 21-jarige Soufiane B. veroordeeld tot 15 jaar cel. Hund (66) werd op 7 oktober 2010 in zijn zaak in Amsterdam-West doodgeschoten.

Hund werd op 7 oktober 2010 in zijn zaak doodgeschoten Beeld ANP
Hund werd op 7 oktober 2010 in zijn zaak doodgeschotenBeeld ANP

De opgelegde straf pakt 3 jaar lager uit dan geëist, omdat het hof B. heeft vrijgesproken van twee andere aanklachten, waaronder een overval op een seksclub. Hiervoor was volgens het hof te weinig 'ondubbelzinnig bewijs'.

Het bewijs voor de gekwalificeerde doodslag op Hund bestaat uit DNA-sporen die zijn gevonden op een sportschoen en een boodschappentas die door de daders in de winkel zijn achtergelaten. Op de schoen zijn weliswaar ook sporen van andere, onbekend gebleven personen gevonden, maar volgens het hof was de hoeveelheid van B. afkomstig DNA dermate hoog dat hij de reguliere drager van het schoeisel moet zijn geweest. Het is onaannemelijk dat iemand anders de schoen op de dag van de overval aan heeft gehad, aldus de rechter.

Dodelijke kogel
B.'s mededader is tot dusver niet gepakt. Het is onduidelijk wie de dodelijke kogel in de buik van Hund heeft afgevuurd. Voor het hof maakt dat niet uit: de ene dader heeft geroepen 'Schiet hem, schiet hem!', de ander heeft het schot gelost. Dat komt neer op een nauwe samenwerking die beide daders schuldig maken aan de doodslag.

Vóór het dodelijke schot werden Fred Hund en zijn broer geschopt en en geslagen door de overvallers, die er vandoor gingen op een scooter. Het hof hekelde het feit dat het dodelijke geweld zich op klaarlichte dag temidden van veel omstanders heeft afgespeeld.

B. heeft langdurig gezwegen en in latere verklaringen ontkend. De veroordeling geldt ook de poging tot overval op een juwelier in Krommenie. De voorbereiding van de overval op een juwelier in Bleiswijk was volgens het hof niet bewezen. Drie medeverdachten gingen hierdoor net als B. in deze zaak vrijuit.

Verdachte Soufiane B. en zijn advocaat mr. Dijkers in de rechtbank tijdens de pro forma in de zaak Beeld ANP
Verdachte Soufiane B. en zijn advocaat mr. Dijkers in de rechtbank tijdens de pro forma in de zaakBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden