Terugblik

15 jaar geleden trouwden Willem-Alexander en Máxima

Het is donderdag vijftien jaar geleden dat toenmalig kroonprins Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk trouwde met Máxima Zorreguieta.

Het publiek op de Dam kon het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander live volgen. Beeld anp
Het publiek op de Dam kon het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander live volgen.Beeld anp

02-02-2002 was een zonnige winterdag, waarop Amsterdam als hoofdstad goed uit de verf kwam.

Behalve zo'n 2000 genodigde gasten, waren er duizenden mensen uit het hele land naar de stad gekomen. "Het is een soort Koninginnedag, een soort Gay Pride - alles bij elkaar,'' zei een feestvierder op de Zeedijk tegen Paroolverslaggever Hans van der Beek.

Mandela
Burgemeester Job Cohen voltrok in de ochtend het burgerlijk huwelijk in de Beurs van Berlage. De plechtigheid werd op televisie door 6,5 miljoen mensen gezien. "In Dutch, the English word 'yes' and the Spanish word 'si' are pronounced as 'ja'," had Cohen eerst uitgelegd aan de vele buitenlandse gasten, waaronder de Britse prins Charles en de Deense koningin Margrethe II.

Ook VN-chef Kofi Annan en Nelson Mandela waren aanwezig - de laatste verklaarde tegen Het Parool dat hij het 'een sprookjeshuwelijk' had gevonden.

De ouders van Máxima waren niet aanwezig, vanwege de controverse rondom haar vader. Jorge Zorreguieta was onder het bewind (1976-1983) van de Argentijnse dictator Videla staatssecretaris van Landbouw en Veeteelt. Vanwege de martelingen en verdwijningen onder dit bewind, had minister van Staat Max van der Stoel Zorreguieta gemaand om niet aanwezig te zijn.

Witte Plein
De tango 'Adios Nonino' die Carel Kraayenhof na afloop van de kerkelijke inzegening in de Nieuwe Kerk speelde, leverde het beroemde moment 'de traan' op: de link tussen de ontroerde Máxima en het ontbreken van haar vader werd snel gelegd.

(Tekst gaat door na de video)

Vanaf de Nieuwe Kerk reed het bruidspaar vervolgens een rondje door het centrum over de Nieuwezijds Voorburgwal naar het Spui en het Muntplein, om via het Rokin terug te keren naar de Dam, waarna om 13.30 uur de balkonscene plaatsvond.

Het Koningsplein was omgedoopt tot het 'Witte Plein' en bood ruimte aan demonstranten tegen de monarchie met spanddoeken als 'Oranje trouwt fout, van jugend tot Junta' en herrieprotesten.

De sfeer bleef gemoedelijk (dat was bij het huwelijk van Beatrix wel anders), totdat de Gouden Koets het Koningsplein passeerde en een demonstrant een zak meel tegen de koets aan gooide.

Dat was het enige noemenswaardige incident, vertelde een opgeluchte Job Cohen na afloop tegen Het Parool: "Met dat ene zakje was het binnen de perken, lijkt me. Dus ja, het was te doen."

De Gouden Koets op het Rokin. Beeld anp
De Gouden Koets op het Rokin.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden