15.000 woningen op bedrijventerrein Amstel III

De komende jaren verandert het industrieterrein Amstel III in Zuidoost in een stadswijk waar wonen, werken en ruimte voor ontspanning samen moeten gaan.

De schets voor de toekomstige wijk, met verdichting en hoogbouw. In het noorden de Arena Beeld Gemeente Amsterdam
De schets voor de toekomstige wijk, met verdichting en hoogbouw. In het noorden de ArenaBeeld Gemeente Amsterdam

Amstel III, grofweg het gebied tussen de Johan Cruijff Arena en het AMC, is momenteel een eentonige, winderige kantorenwijk. Tot 2027 moeten hier 5000 woningen komen en in de periode 2027-2040 volgen er nog 10.000.

Dat heeft het stadsbestuur vorige week besloten. Het is het nieuwste hoofdstuk in de vele uitbreidingsplannen voor de stad.

In de plannen wordt de wijk 'verdicht'. Leegstaande kantoren worden in samenwerking met ondernemers en eigenaren omgebouwd tot woningen en er komt meer hoogbouw in de wijk. Op de schetsen van de nieuwe stadswijk is veel nieuwe hoogbouw te zien.

In het nieuwe Amstel III moeten wonen, werken en recreëren gecombineerd worden, aldus de gemeente. Hiertoe wordt er geïnvesteerd in hoogwaardige publieke ruimte, veel goede fietspaden, groen en ruimte voor sport.

Amstel III is met 15.000 woningen, na de 40.000 woningen van Haven-Stad, het grootste woningbouwproject dat de gemeente voor 2040 wil realiseren. Op 29 november besluit de gemeenteraad over de ontwikkelstrategie en grondexploitatie van de nieuwe wijk.

Lees hier de serie over woningnood in de stad terug: Waar kan nog worden gebouwd?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden