1400 huizenkopers 'per ongeluk' eeuwig contract met Nuon

1400 huiseigenaren in de nieuwe wijk Holland Park in Diemen hebben in hun koopcontract staan dat zij op straffe van hoge boetes aangesloten moeten blijven op stadsverwarming van Nuon.

Een artist impression van Holland Park in DiemenBeeld Holland Park

Een vergissing, zeggen Nuon en de projectontwikkelaars achter Holland Park.

De extreem intimiderende bepaling in het koopcontract trok pas recent de aandacht, nadat Leon Bobbe, topman van woningcorporatie De Key, een foto van de gewraakte passage op Twitter had geplaatst. Hij sprak van 'wurgcontracten'.

Het koopcontract verbiedt de bewoners andere warmtebronnen te gebruiken voor de verwarming van hun appartementen. Nuon mag hun in dat geval krachtens het contract een boete van 50.000 euro opleggen.

Afdwingen
De bepaling in het koopcontract komt voort uit het contract van Nuon met Snippe en Bouwaccent, de projectontwikkelaars achter Holland Park. Nuon wilde daarmee afdwingen dat de projectontwikkelaars geen andere verwarming zouden installeren in de appartementen.

Per ongeluk is die bepaling terechtgekomen in de koopcontracten van 1400 eigenaren. "De verkoop was een groot succes, waardoor de akten onder grote tijdsdruk tot stand kwamen," zegt een woordvoerder van Holland Park. Meteen nadat de fout aan het licht was gekomen, hebben Snippe en Bouwaccent besloten de aktes aan te passen. Dat gebeurt door een collectieve akte en een aantekening bij het Kadaster. De kopers krijgen daarover binnenkort bericht.

Unieke situatie
Volgens Nuon gaat het in Holland Park om een 'unieke situatie' en niet, zoals Bobbe vreesde, om een standaardcontract voor alle kopers van nieuwbouwwoningen. "Woningeigenaren zijn niet verplicht stadswarmte af te nemen van Nuon en kunnen zonder boetes of extra kosten alternatieven in hun woning installeren," zegt Nuonwoordvoerder Steffart Buijs.

Alle Nuonklanten met stadsverwarming kunnen in negen werkdagen gratis van hun leveringscontract af, zegt Buijs. Een klant wordt dan afgesloten en de warmtewisselaar wordt weggehaald. Daarbij moeten ze wel bedenken dat ze ruim duizend euro kwijt zijn als ze later weer aangesloten willen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden